Kolumne 19.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

MEĐIMURSKI ŽUPAN POPUT CAPPUCCINA ‘TRI U JEDAN’!

Od prošlog vikenda pa sve do kraja ovoga mjeseca, u Međimurju se živi za vino i s vinom. Pije se ono i u ostalo doba godine, no, ovih dana to se čini s povodom, organizirano i umjereno, premda će biti i iznimaka, kao što ih je uvijek i bilo. Ovo su Dani vina u županiji Zrinskih. Urbanovo. Započelo se obilježavati prije petnaestak godina samo u Svetom Urbanu, jedinom naselju u Hrvatskoj koje nosi ime toga sveca, zaštitnika vinogradara, vinara, bačvara i vinograda. Moglo bi ga se nazvati i četvrtim „ledenim svecem“. Naime, njemu prethode u narodu znani „ledeni sveci“ Pankracije, Servacije i Bonifacije, koji se slave od 12. do 14. svibnja, kada još zna dobrano zahladiti, a mogući su i mrazovi koji nanose ozbiljne štete povrtnjacima, voćnjacima i vinogradima. Sveti Urban spomendan ima 25. svibnja, dan koji se u narodnoj predaji pamti kao posljednji, kada još može biti ozbiljnije studeni i mraznice.

No, vratimo se Urbanovu kao danima vina u našoj županiji. Od relativno skromne lokalne zabave u samom začetku, razvila se u značajnu manifestaciju kojom je obuhvaćeno zamalo cijelo međimursko vinogorje. Kažu, postala je to najveća enogastronomska turistička manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Što se vina tiče, da, ali na gastronomiji treba još poraditi. Uvodni dio, koji se odvijao prošloga vikenda, sjedište ima u Štrigovi. Nastavak do kraja mjeseca, i sama završnica, sele u Sveti Urban i vinske podrume širom bregovitog Međimurja. Uz udrugu vinara i vinogradara Hortus Croatiae, čiji članovi odrađuju najveći dio posla, zanimljivo poslanje ima međimurski župan Matija Posavec. Otkako je na toj dužnosti, prihvatio se zadaće predsjednika Organizacijskog odbora Urbanova. Njegovo je geslo kako manifestacija svake godine mora biti bolja od prethodne. Limita nema.

S Urbanova ravno u studio Hrvatske televizije

Ove je godine na otvorenju Dana vina u županiji Zrinskih Matija Posavec bio nešto poput cappuccina „Tri u jedan“! Istovremeno, bio je osobni izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice manifestacije, potom predsjednik Organizacijskog odbora Urbanova, a naposljetku i međimurski župan. Doslovno, tri funkcije u jednom čovjeku. Sve je on to stoički podnio pa je taj dan navečer uspio stići i do Zagreba te u studiju Hrvatske radio-televizije izravno sudjelovati u velikoj humanitarnoj akciji „Uz nas niste sami“ kojom je prikupljan novac za opremanje dječjih odjela u bolnicama. Koliko je meni poznato, bio je dosad jedini međimurski župan koji je time počašćen. No, korektnosti radi, te večeri je tu čast, da bude uživo u studiju HTV-ea, imala i Čakovčanka Dragica Zgrebec, ali u svojstvu potpredsjednice Hrvatskog sabora.

Posavec je u HNS-u, a Zgrebec u SDP-u. Pitate, čemu sad to? Pa, eto, zato što ima nešto i o HDZ-u, da ne bude zakinut. Premda se nadnevak održavanja parlamentarnih izbora još ne zna, samo se nagađa da bi to moglo biti tek početkom iduće godine, jer rokovi predskazivanja Dragutina Lesara već su prošli, neke pojedinosti mogu se iščitavati iz istupa stranačkih čelništava. Istina, svi zasad šute o imenima mogućih kandidata na izbornim listama, ali se u Čakovcu neizravno moglo spoznati koga na njima neće biti. S pressice koju su održali županijski predsjednik HDZ-a Darko Horvat i predsjednik čakovečke gradske organizacije Tomislav Novinščak moglo se zaključiti da se više ne računa na istaknutu članicu stranke Sunčanu Glavak!

Je li Sunčana Glavak već otpisana?

To nije bila tema hadezeovog obraćanja novinarima, ali se s njom istrčalo na upit o sudbini člana stranke Željka Jakopeca. Dva tijela su ga isključila, a sada se očekuje konačni pravorijek središnjeg Časnog suda HDZ-a. Kako je rečeno na pressici, na Časni sud još uvijek, ali još kratko, utjecaj ima jedna zastupnica Hrvatskog sabora koja je osobna prijateljica Željka Jakopeca. Premda nije spomenuta imenom, „jedna zastupnica“ HDZ-a, koja je ujedno „osobna prijateljica“ g. Jakopeca, može biti samo Sunčana Glavak. A ono da će to biti još kratko, podrazumijeva se, do kraja mandata, a tada..., neće je više biti u Saboru, dakle, neće na listu za nove izbore. Tako to ispada po Tomislavu Novinščaku kojem je Darko Horvat iskazao punu potporu u vođenju gradske organizacije Čakovca. No, kandidate na izbornim listama u konačnici određuje glavni šef Tomislav Karamarko. A Sunčana Glavak je među najžešćim hadezeovim jastrebovima na nacionalnoj razini u kritici Vlade RH, naročito njezinog predsjednika Zorana Milanovića. Neće li to stranka ipak honorirati?

 

Umjesto P.S.-a

 

Gradska tržnica u Čakovcu na sadašnjem se mjestu nalazi od 1961. godine. Otvorena je u mjesecu svibnju. Nekoć davno, za sajmišnih dana, trgovalo se u središtu grada, na prostoru ispred crkve sv. Nikole. Kasnije je sajmovanje preseljeno na današnji Kvaternikov trg. Stočni sajam bio je najprije na današnjem Trgu Republike, a potom je preseljen na tzv. staro sajmište. Sadašnja gradska tržnica neznatno je veće površine od stanja prije pedesetak godina. Ova fotografija datira iz sedamdesetih godina. Zanimljivo je da ama baš sve žene na fotografija imaju rubac na glavi! Valjda je tada takva bila moda.

Izvor: 3134