Kolumne 06.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

MOJ TJEDAN: Država to radi poštenije

U trošenju novca poreznih obveznika pri javnim nabavama ima nereda i zloporaba pa “kroz prste” ode značajan novac poreznih obveznika, nerijetko u džepove onih kojima ne pripada, osim možda po tome što su se potrudili “podmazati” one koji odluke donose. Država je zato odlučila stvar uzeti u svoje ruke i neke nabavke centralizirati. Najupečatljiviji je primjer nabavka medicinskih uređaja za bolnice, i CT-a za našu, u čemu se pokazalo, kako se ističe, da su bolnice trošile više nego je trebalo i pritom “namještale”. Ali da centralizacija javnih poslova nije rješenje za našu sklonost neodgovornosti u trošenju javnog novca već znamo.

U projektima u kojima je država bila investitor i zato birala izvođače (da ne bi lokalni imali “monopol”, izabrani, “najpovoljnjiji” ponuđač znao je “uprskati” i rokovima i kvalitetom posla. Primjer na koji nailazim je sitniji, ali dobar. Priča ga ravnatelj jedne škole, razumijemo zašto je zamolio da mu se ime ne spominje. On podsjeća da je njegovo resorno Ministarstvo najavilo da će djeci u školama osigurati kvalitetnu užinu, s puno voća i povrća, pa su najavljivane svakodnevne pošiljke kupusa, salate, jabuka, krušaka i drugog. Pošiljke sad nisu baš česte. Jednom tjedno dođu jabuke, i to po cijeni (nju plaća država, ali račun ide kroz školu, pa ga znaju) od 15 kuna za kilu. Apsurd je u njegovom slučaju veći jer je škola u voćarskom kraju. Veliki proizvođač jabuka preko puta bio bi sretan da jabuke isporuči po cijeni koju bi volio dobiti od otkupljivača, za tek četvrtinu, ako ne petinu sadašnje.

Za novac koji država potroši mi bismo si sami djeci osigurali najkvalitetniju prehranu svaki dan, kaže nam ravnatelj. Ali to što radi država je izgleda bolje, jer je valjda “poštenije”. Čakovec se trudi biti značajno kulturno središte, prkoseći ograničenju veličine. Biti domaćin raznih kulturnih manifestacija nacionalnog ranga, sada Smotre dječjeg filmskog stvaralaštva, u više gradova, ali je u Čakovcu održana završnica i podjela priznanja. Ali što je s njegovanjem njegovog vlastitog kulturnog života? Muzej Međimurja, inače pod kritikom da je pasivan i nedovoljno otvoren javnosti, odlučio se na inicijativu i u dvorištu Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca održao niz susreta petkom predvečer pod nazivom Ljeto u Kraljevom vrt. Zlatko Bacinger, voditelj projekta obnove Zbirke, najavljuje moguće produženje aktivnosti. Pretpostavka je da se urediti potkrovlje Kraljeve kuće koju je on zaviještao kao svoju zbirku, čime bi se dobilo 130 kvadrata prostora za okupljanja umjetnika i kulturnjaka. Osim što će tražiti sredstva, zamisao se susreće i s drugim pitanjima na koja treba dati odgovor - treba poštivati ograničenja konzervatora, ali i savladati otpor onih koji su mišljenja da se u Kraljevu kuću ne bi smjelo dirati i nisu baš sretni ni time što je dvorište kuće uređeno, kaže Bacinger. Sastanak o tome što i kako dalje trebao bi se održati ovih dana. Nadajmo se da će prevagnuti mišljenje da Kraljevoj kući i vrtu treba još života.

Izvor: 3101