Kolumne 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

MOJ TJEDAN: Energetske muke

Sezona grijanja sve je bliže. Neki su već proteklih, nešto hladnijih, dana uključili svoje sustave ili potpalili drva u pećima na kruta goriva. I takvih je, zbog cijene plina, proteklih godina sve više. No, neki su i bez grijanja. Već tjednima mnogi stanari takozvanih zgrada solidarnosti, o čemu sam već opširno pisao, u svojim stanovima nemaju plin. Sastančilo se, tražila su se rješenja, ponuđeno je nekoliko mogućih rješenja… Stanari s kojima sam razgovarao mahom su se odlučili za nabavku električnih radijatora. No, nadležni ponavljaju kako će se dimnjaci za koje je dimnjačar utvrdio da su neispravni svakako morati biti sanirati, a u njih se već ulagalo samo prije 7 godina. Jesu li tada stanari bili izigrani, da ne kažemo i prevareni? Većina njih prstom upire u poduzeće Stanorad, dok u Gradu Čakovcu kažu i da je sanacija ujedno bila provedena bez projekata te potrebnih dozvola. S druge strane, zanimljivu opasku izrekao je gradski vijećnik iz jednog prigradskog naselja, rekavši da mu na pamet nije palo gnjaviti Gradsko vijeće dok je sanirao dimnjak na vlastitoj obiteljskoj kući. Je li sanacija dimovoda u zgradama solidarnosti interni problem stanara ili, zbog nečijih mogućih propusta i muljaža, javna stvar - o tome bi se dalo raspravljati.
GLAVOM O STIROPOR
Od zamjenika gradonačelnika Marija Medveda, koji vodi projekt, čujem da je Grad zatrpan telefonskim pozivima zainteresiranih građana nakon objave članka o tome da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Čakovec sufinancirati obnovu fasada, krovišta i prozora obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Oni koji su, a među takvima sam i ja, isključivo o vlastitom trošku već povećali energetsku učinkovitost svojih domova, mogu eventualno lupati glavom o - stiropor. Tek za podsjetnik, nešto slično nedavno se dogodilo i s kanalizacijom i vodovodom. Neki su platili, da bi država zatim po kratkom postupku izmijenila zakon i ukinula naknadu za priključak.
U svakom slučaju, navala za sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti kuća bit će velika, a na kraju će biti zanimljivo vidjeti kako će izgledati rang-lista – tko će biti sufinanciran, a tko će izvisjeti.
NEMA ZIME?
Pojeftinila nam je struja, no, pridošla konkurencija HEP-u i dalje puše za vrat. Tako čak i u Gradu Čakovcu analiziraju, odnosno ispituju mogućnost promjene distributera električne energije za javnu rasvjetu. Sve u cilju štednje. No, kad je riječ o štednji, neke je zasmetalo što će članovi gradskog stožera zimske službe, a svih 7 su ujedno i zaposlenici gradske uprave, dobiti naknadu od po 3.000 kuna. To nije puno, odgovorio je na kritike gradonačelnik te uvjerava da će ti ljudi građanima biti dostupni 24 sata pa i dežurati noću, dok ćemo mi spavati u toplome. Živi bili, pa vidjeli!

Izvor: 3051