Kolumne 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

MOJ TJEDAN: Hvala, također!

Kako je to primijetio jedan prijatelj, koje ste dvije riječi najčešće čuli posljednjih dana? Vjerojatno – „hvala, također“. Profeštali smo, prejeli se i previše popili, razmijenili čestitke i evo nas u novoj.
Predblagdanski i blagdanski dani za nas koji radimo u medijima posebno su užurbani. Koncerti, završne konferencije i sjednice, svečani prijemi, humanitarne aktivnosti političara, udruga i inih… Ni potkraj, sad već prošle godine, toga nije nedostajalo.
Iako se u svom poslu nagledam svega i svačega na rutinskim i onim manje rutinskim zadacima, uvijek u pamćenju ostaju susreti s ljudima koji žive vrlo blizu svih nas „ostalih“, ali u uvjetima kakve mnogi teško da mogu i zamisliti. Zato jednom od lijepih gesta potkraj prošle godine, premda će neki to nazvati samopromocijom, ostaje ona čakovečkih čelnika koji su namirnicama i slatkišima (o čemu sam detaljnije pisao u prošlom broju) darovali siromašnu samohranu majku s četvero djece, od kojih jedno ima Down sindrom. Skromnoj ženi u očima se vidjela i neugoda zbog medijske gungule - bliceva fotoaparata i svjetla kamera. No, premda bi pojedinci sve to mogli nazvati političko-medijskim folklorom, gesta ostaje gestom, a dječji osmijeh zbog dobivene čokolade ili bombona nikad nije lažan.
Večer prije spomenutog događaja – druga slika. Kravate, odijela, toalete, bogata trpeza i birana vina. Tradicionalni svečani prijam čakovečkog gradonačelnika i njegovih zamjenika. Neki su došli po dužnosti, drugi po funkciji, treći da vide i budu viđeni – s pozivnicom ili bez nje. Nismo se informirali koliko je čitava parada koštala niti je, vjerujem, itko prebrojavao goste, no, lista uzvanika, čujem iz provjerenih izvora (premda je i sad u izložbenom prostoru Staroga grada Zrinskih bilo gužve) za 150 ljudi bila je kraća nego prethodnih godina. Štednja, ili?
Znakovito ili slučajno?
Među nizom domjenaka proteklih dana, spomenut ću još dva. Predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak u jednom je ugostiteljskom objektu u centru Čakovca uoči Božića priredio predblagdansku zakusku za novinare te SDP-ove članove i dužnosnike. Teško je bilo ne primijetiti da skupu nije prisustvovao čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. Samo nekoliko dana kasnije, na svoj imendan, spomenuti je u istome lokalu, iako u funkciji gradonačelnika, a ne stranačkoj, priredio svečani doručak za novinare. Premda su suparnici na nedavnim unutarstranačkim izborima nakon Novakove pobjede i Kovačeva poraza ustvrdili da su prijatelji i kolege, ipak vrijedi postaviti pitanje je li se ovo nadmetanje prijamima dogodilo slučajno ili ne.
Kako god bilo (upotrijebit ću izlizanu frazu), nove su godine ipak i novi počeci. I premda nas političari svake godine iznova uvjeravaju da će „ova biti bolja“, a ta „ova“ nikako da dođe – svima nama zajedno, dragi čitatelji, pa i političarima, jer ni njima nije baš uvijek lako – sretno bilo!

Izvor: 3063