Kolumne 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

MOJ TJEDAN: "Infekcija" na infektologiji

Sanacijski upravitelj Županijske bolnice u Čakovcu Miroslav Horvat, dr. med., krenuo je u usklađivanje unutarnjeg ustroja bolnice s važećim pravilnikom, što bi u konačnici trebalo smanjiti broj bolničkih jedinica, a time i šefova. Model je na najveći otpor naišao na Odjelu infektologije naše bolnice. Infektologija je zasebna djelatnost, a iskočila je iz pravilnika zbog nekoliko kreveta manje od pravilnikom predviđenog broja, pa se razmišljalo o priključenju Djelatnosti interne medicine.
- Koordiniram proces u suradnji s rukovoditeljima djelatnosti i odsjeka, u zajedničkom cilju da zadržimo sadržaj u cijelosti - rekao je M. Horvat, naglasivši da se neće smanjivati broj liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja, a drugačija organizacija nikakvih promjena ne donosi ni pacijentima. Međutim, značajan broj njegovih kolega ne slaže se da će model donijeti uštede te ne vide svrhu ovog oblika reorganizacije.
JE LI ŽUPAN BATMAN?
Apele čakovečkih infektologa čuo je Batman - župan Matija Posavec.
- Problem je riješen. Djelatnost infektologije ostaje samostalna, kao i do sada, a problem s brojem kreveta i usklađivanjem s pravilnikom lako je rješiv. Nećemo izgubiti bolnicu i zadržat ćemo sve službe - rekao mi je Matija Posavec 28. siječnja.
Dva dana kasnije, sanacijski upravitelj Županijske bolnice M. Horvat precizira:
- Ne. Na osnovi dodatnih pojašnjenja pravilnika, nadležnima smo uputili prijedlog da Djelatnost infektologije ostane samostalna. Zasad je riječ o radnim materijalima i dok rješenja ne budu konačna, nije dobro zbunjivati javnost - smatra doktor Horvat.
EPIDEMIJA LETARGIJE
Jedna od specifičnosti Međimurja je nemogućnost stvaranja kritične mase. Nema sinergije struke, politike i građanstva kad se na sceni pojavi kakva zloupotreba, bahaćenje lokalnih poglavica, ili nerazumni rezovi koordinirani s upravljačke konzole u Zagrebu. Dokaz su sudski i bolnički slučaj. Struka strepi i drhti pred moćnim ministrima, na saborske zastupnike više nitko ni ne računa, a narod letargičan, baš kao kad je gradonačelnik prezaduženog Čakovca kupio službeni Passat. Dva puta je taj passat bio na naslovnici ovih novina. Ljudi su ga mogli dobro pogledati, a na osnovi izostanka reakcije, sigurna sam da su Čakovčani presretni što im mlađahni gradonačelnik jezdi u Passatu - na građanski pogon. No, passati su prevaziđeni jer će uskoro u svim općinama i gradovima u Međimurju biti barem po jedan službeni BMW kad se ostvare uštede zahvaljujući novom Zakonu o socijalnoj skrbi. Radno sposobni korisnici socijalne pomoći morat će raditi za opće dobro na područjima u kojima žive. Međimurje je rasadnik takve radne snage koja je godinama čeznula za lopatom, al ih je gluha država ignorirala. Već vidim procvat, primjerice, Općine Mala Subotica čiji je potencijal u takvoj radnoj snazi nemjerljiv. Kad Piškorovec zasuče rukave, i ptice će odustati od prljanja fasada i pločnika.

Izvor: 3067