Kolumne 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

MOJ TJEDAN: Kaptolizacija naive

Teško na natječajima Olimpa, kroz sito SDP-a i HNS-a, prolaze međimurski projekti. Teško su prolazili i kad je zagrebačkim Olimpom vladao HDZeus. Međutim, nazire se svjetlo na kraju tunela: prošao je projekt kandidiran iz malosubotičke Općine - društveni centar Piškorovec! S 80 posto će ga sufinacirati Ministarstvo regionalnog razvoja Republike Hrvatske. Još je enigma o kakvom se društvenom centru radi: ako je u pitanju centar za društveno koristan rad, onda se, možda, isplati; u suprotnom, snaći će ga sudbina orehovičkog šatora u koji su ulupani silni euri, šatora koji je trebao postati romski zadružni dom. Sad stoji pust nasred romskog naselja u Orehovici i čeka da ga netko - izreže nožem. Pogrešan smjer izabrale su međimurske vođe još od ustanovljenja Županije: cementiraju i asfaltiraju getoe i jednoj će se garnituri vlasti, možda baš ovoj, to razbiti o glavu.
U LJUBOMIRA SLABA DESNICA?
U preloškom Muzeju Croata insulanus postavljena je nova izložba slika i skulptura, postav kojim prevladava hrvatska naiva (Večenaj, Generalić itd.). Riječ je o još jednom dijelu velike donacije profesora sa zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta Matije Berljaka Gradu Prelogu. Kako je dio darovanog vrijedan, a dio iznimno vrijedan, trebalo je osigurati primjeren prostor, zaštitu i stručnu skrb. Prof. dr. sc. Berljak dulje se vrijeme nervozno dopisivao s bivšim gradskim čelnicima, zahtijevajući prostor za donaciju, u protivnom prijeteći otkazivanjem. Sve dok mu bivši gradonačelnik nije dao do znanja - polako, čovječe, pa nemam 5 milijuna kuna u (gradskoj) čarapi za uređenje primjerenog prostora! Nije ga se usudio pitati: ima li na Kaptolu kakve čarape? Na koncu, zahvaljujući programu sufinanciranja i sposobnosti gradske vlasti, prostor bi uređen: u sanaciju i adaptaciju zgrade u Glavnoj 33, u centru Grada, država je uložila oko 2,600.000 kuna, a Preložani oko 2,200.000 kuna. Crkva - ni lipe! Zato ne znam zašto je nova garnitura vlasti protumačila da je Muzej vlasništvo prof. dr. mecene Berljaka?
Muzej vodi mlada povjesničarka umjetnosti za koju sam sigurna da nije nesposobna i da je kadra organizirati primjerene sadržaje u ovom prostoru, postavljati izložbe. Na koncu, za to je plaćena. Al’ ne može zaraditi svoju plaću jer je sprečava kaptolizacija naive. Bez prof. dr. Berljaka ne mogu se postavljati izložbe, organizirati sadržaji. Isključivo on bira djela koja će biti izložena, bira ljude koji će izlagati na otvorenjima?! Kustosica Iva Kožnjak rekla mi je da se nada će joj u proljeće biti omogućena organizacija prve izložbe u vlastitoj režiji, a time i početak punjenja fundusa mladog muzeja, a HDZ(eus) - gradonačelnik Ljubomir Kolarek ima želju riješiti problem, ali nema dovoljno snažnu desnicu da njome udari po stolu i odreže - popu pop, bobu bob.

Izvor: 3059