Kolumne 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

MOJ TJEDAN: Nadan i samohrani roditelji

Premda do njenog kraja ostaje još više od mjesec dana, polako podvlačim crtu pod godinu na izmaku. Srećom, pamtit ću je po dobrom, odnosno velikoj životnoj prekretnici – prelasku na novo radno mjesto. Bez trunke patetike, mogu konstatirati da je dobar osjećaj raditi u najdugovječnijem i najuspješnijem, a Međimurcima, vjerujem, i najomiljenijem mediju u našem kraju.
No, mnogi naši čitatelji ujutro, nažalost, ustaju s grčem u želucu.
Ili su već bez posla ili se svakodnevno pitaju koliko dugo će ga još imati.
Prošli tjedan stariji poznanik požalio mi se da će nakon gotovo 30 godina radnog staža ostati na cesti. S još nekoliko desetaka kolega, proglašen je tehnološkim viškom u jednoj, nekad uspješnoj i velikoj, međimurskoj tvrtki. Uz samu činjenicu što će završiti na burzi, a još je k tome i samohrani otac, još ga više, kaže mi, boli to što su ga čelnici poduzeća kojem je posvetio nekoliko desetljeća svog života praktički proglasili neradnikom. Kako onda izbjeći osjećaj gađenja dok ovih dana istodobno gledamo raskošne dvore Nadana Vidoševića i njegove kompanije iz Hrvatske gospodarske komore. Skoro povjerovah lažnoj vijesti, pošalici, koju sam opazio na jednom portalu kako su USKOK-ovi istražitelji angažirali stručnjake Prirodoslovno-matematičkog fakulteta da pomognu prebrojiti svu Vidoševićevu imovinu.
Velečasni i vjeronauk
Spomenuo sam samohranog oca, a priča za rubriku „vjerovali ili ne“ stiže mi i od jedne samohrane majke s čakovečkog Juga. Tamošnji župnik, kaže ona, djecu čiji roditelji nedjeljom ne dolaze na misu ne pušta na satove vjeronauka. Jednostavno ih potjera. Dotična majka svake druge nedjelje mora raditi, pa povremeno dođe na večernju misu, no, ta velečasnom, navodno, „nije dobra“. Treba ići na glavnu…
Što je onda, na posljetku, neprirodno okruženje koje spominje izvjesna Željka Markić iz inicijative „U ime obitelji“. Dotična je ovih dana izjavila da bi dijete radije stavila u dom, nego kod homoseksualnog para te je čak i samohrano roditeljstvo nazvala neprirodnim.
Samohrana mama
Za kraj „mog tjedna“ prenosim dio jedne od reakcija na skandaloznu izjavu: „Ja sam dijete samohranog roditelja. Još k tome, žene. Užas. Ne znam samo zašto me mama nije dala u dom. Da stvar bude gora, moja mama ima još jedno dijete, i to invalidno. Zamisli tek u kojoj sam ja nezdravoj okolini odrasla. Mama je, gle čuda, potplaćena i jedva spaja kraj s krajem. Kako je zadnjih dana popularno plakati, i ona plače. Ali ne zbog Nadana Vidoševića ili gay brakova, već ljudi poput Nadana koji svakodnevno potkradaju državu, a posljedice na kraju snose mali ljudi, koji se boje hoće li sljedeći mjesec dobiti plaću, baš kao i ona…“.

Izvor: 3056