Kolumne 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

MOJ TJEDAN: Otkaz

Ušla sam u četvrtak u jednu prodavaonicu cipelama u centru Čakovca. Natpis na izlogu pozivao me da uđem. Sav asortiman - u pola cijene. U potrazi za cipelama za planinarenje, činilo se kako bi prilika mogla biti dobra. Izbor baš zgodan, veličine probrane, moje nema. Nije mi se od toga smračilo, ali od trgovkinjine najave jest. Zatvaraju trgovinu i upisuju se u evidenciju Zavoda za zapošljavanje. I oni.
Nekoliko minuta razgovora i iz prodavaonice ipak izađoh vedrija. Zašto? Zato što se mlada gospođa koja me posluživala nije prepustila očaju, već je u otkazu prepoznala šansu. Otpremninu će iskoristiti za edukaciju i uvjerena je da će to biti početak njezinog solidnog samozapošljavanja. Mogla bih i ne napisati o kakvom se osposobljavanju radi, pa ostaviti na razmišljanje koje i kakvo samozapošljavanje danas može biti solidno? No, nisam od onih koji ne bi pomogli, ali bi jamu pod drugima rado iskopali. Radi se o pisanju projekata za kandidaturu kod fondova Europske unije. Znam da se u ovome ne prepoznaju svi, ali ako između ovih redaka pronađete ideju za sebe, stvorite si priliku.

Nogomet jednostavno nije važan

Početak je kalendarske, a s njom počinju i proračunske godine po općinama i gradovima. Proučavam proračune. Za oko mi svake godine iznova zapinju podaci o potrebama u sportu. Svugdje su višestruko veće od potreba u kulturi i društvenom djelovanju. Nogometni klubovi uvijek će dobiti znatno više od kulturno-umjetničkih društava ili, primjerice, udruga žena i udruga mladih.
Dok nogometaši igraju u ligama koje služe samo njima samima, udruge mladih i udruge žena daleko prepoznatljivije djeluju u svojim sredinama. U zajednici i za nju. Među brojnim primjerima su apsolutno sve udruge žena na području Općine Nedelišće, Udruga mladih Mali Mihaljevec, primjerice, KUD Sveti Jeronim iz Štrigove, KUU Lipa u Gornjem Mihaljevcu, Zvon u Maloj Subotici... Nogomet nije najvažnija sporedna stvar na svijetu i mišljenja sam da prethodno spomenuti (i brojni nespomenuti) upečatljivije oplemenjuju društveni život u svojim sredinama, nego nogometaši rekreativci.

Tjelovježba

Rođendanskim čestitkama Mirni započeo je naš trening aerobica neku večer na Gradskim bazenima. Mi, žene svih dobi smijale smo se našim godinama. Slavljenica je simpatično konstatirala da joj tridesete baš odgovaraju, ali da joj upitnik povrh glave nameće činjenica da će za nekoliko godina prvi broj biti četiri. I počelo je smijanje godinama u brk. Sve koje imamo “pozivni broj 4 ili 5” konstatirale smo da je od brojke važnije stanje srca i uma. Kad ih je više, godine znače cjelovitost. U tome je ljepota, ako je znamo prepoznati.
Potvrdio nam je to i naš trener Tomica Debelec. Izniman profesionalac. Ni sam valjda ne zna koliko nam je savjeta vezanih uz tjelesnu aktivnost, fizičku spremu, kilograme, špek na krivim mjestima i prehranu dao. Kad bismo ga slušale, bile bismo ko isklesane. Od udvarača bi nas čuvali rotvajleri. Zato ga ne slušamo baš u svemu, jer nesavršenosti su čarobne.

Izvor: 3064