Kolumne 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

MOJ TJEDAN: Savezne rasprave?

Posao me početkom tjedna vodi u Donji Kraljevec i Goričan. Dvije općine pokušavaju realizirati svoje projekte razvoja. U Donjem Kraljevcu to je za općinskog načelnika Miljenka Horvata utoliko osjetljiviji zadatak što je Općina složenija od susjedne, sastoji se od pet naselja, a potreba ima u svima (želja i više). To određuje način na koji se moraju donositi odluke i više nego bi se htjelo. Dok se upravo pretresa regionalni ustroj Hrvatske, Općina Donji Kraljevec idealan je primjer potrebe da se postavi pitanje o svrhovitosti sadašnjeg ustroja lokalne samouprave. Rasprave o nekim važnim pitanjima, poput onog glavnog godišnjeg, o proračunu i programima koji su uz njega vezani, tamo nalikuju na rasprave u Saveznoj skupštini nekadašnje Jugoslavije. Postavljaju se pitanja o bilancama pojedinih mjesta, o tome što je tko dobio iz zajedničkog budžeta, gdje je uloženo više, a gdje manje od onoga što je bilo zacrtano kao pravo koje ima određeno naselje, i još ljepše, je li općinska vlast korektna u načinu na koji prikazuje raspodjelu sredstava koja su došla kao pomoć izvana. Pitanje opravdanosti sadašnjeg ustroja nije bitno samo zbog troškova mogućeg viška administrativnog aparata, na što se obično pomišlja (a i posve legitimno je pitanje), nego zbog toga jer bi trebalo odgovoriti ne komplicira li (i time otežava) sadašnji ustroj i utvrđivanje razvojnih ciljeva i donošenje odluka bitnih za realizaciju zacrtanog.
Vudri brigu na veselje
Poslove Općine Donji Kraljevec određuje činjenica da je izašla iz velikog projekta, u njoj je izgrađena kanalizacija, po toj osnovi za nju su obveze još velike i novaca naprosto nema dovoljno. Pravila u načinu financiranja sustava odvodnje u posljednje su se vrijeme mijenjala, rastao je udio države ili vanjskih fondova u financiranju, dok Općina još mora plaćati obveze po staroj formuli, a građani i namjenske doprinose u cijeni vode za budući razvoj na drugim područjima sustava, kako primjećuje načelnik Horvat – logiku toga bi trebalo preispitati, kaže on. Ali ta tema svojom zahtjevnošću ne zaostaje za onom o pitanju logike ustroja lokalne samouprave. Po sadašnjoj logici političkog odlučivanja u Hrvatskoj, možda ćemo dobiti neka nova rješenja za to iznebuha, tj., iz Zagreba, obrazložena time što su navodno gotovo prepisani iskušani model iz zemalja EU-a, a sumnjičavo pomisliti da su nas o tome trebali i nešto pitati. Do toga će se plivati dalje po svojim moćima.
Na kraju proteklog tjedna ipak vedrije - održana su fašnička slavlja, a ovog tjedna je 8. mart. SDP za petak priprema predstavu „Dimnjačar“, dok su ugostitelji već spremni na to što datum pada baš u subotu. Nama je u uredništvo, npr., stigla ponuda jednog našeg hotela za večeru s tri menija u rasponu cijena od 80 do 120 kuna po osobi. Nek se slavi, vudri brigu na veselje, vrag po krizi.

Izvor: 3071