Kolumne 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

MOJ TJEDAN: Stvarno moj tjedan

Za mene se nekako čudno poklopio tjedan iza nas. Dapače, dva tjedna iza nas. Ispalo je da okruglu rođendansku brojku bilježim danima jer je blagdan Svih svetih ukrao vikend u svoju svrhu. I neka je. Ima u tom blagdanu riječima teško objašnjive čistoće i jednostavnosti. Možda me zato u oko bola činjenica da sam na groblju viđala prave konstrukcije vijenaca.
Svatko ima svoje kriterije, a prema mojima je demonstracija razbacivanja nečime što uvene za tri dana nepotrebna. Naišla sam ovih dana na citat: “Na sebi nosim što imam, u sebi nosim ono što volim.” U teškom vremenu u kojem živimo možda bi bilo dobro da ne ostane samo na citatu.
40
Da se vratim dvotjednom rođendanu. Ne znam trebam li vam reći da mi je sad već punih četrdeset, ali minulih sam se dana ponašala kao prava kalkulantica. O godinama sam pričala samo sa starijima od sebe. I kažu mi da su četrdesete još bolje tridesete. Da ću biti kompletnija. Intelektualno moćnija, mentalno izbrušenija, emocionalno posloženija.
Razmišljala sam. Da, to ću sve biti budem li radila na sebi. Danas se lakše nego ikad gubi korak s vremenom, s novim znanjima i kontakt sa samim sobom. Upravo ovo posljednje smatram da je važno - uvijek iznova se vraćati sebi. Život jest čupav, ali kad nam je um sređen, on i dominira. Kad je srce zdravo, ono nas pokreće. Kad je obraz čist, ljudi te prihvaćaju.
Tanja je rasturila
Bio je to i tjedan moje prijateljice Tanje Mesarić Novak koja je položila stručni ispit. I sad je punopravna profesorica fizičke kulture. Zašto to spominjem? Zato što su članovi komisije pred kojima je polagala rekli da “spada u 2 posto profesora tjelesnog u ovoj zemlji koji ne samo da znaju svoj posao, već ga i sa srcem rade”. Bili su zadivljeni kompetencijama i motivacijom koju je unijela među srednjoškolce kojima je držala sat.
Dakako, Tanjina prštava energija ne može se izbjeći. Ona vas osvoji i zarazi u sekundi, pa me njezin uspjeh nije ni začudio. Mogla sam joj se samo nakloniti. A onda ju je predsjednik komisije pitao u kojoj školi radi? Ni u jednoj. Ona radi u GK-u Marijan Zadravec Macan i autorica je više certificiranih programa sportskih igraonica i škola za predškolce i osnovce. Klinci je obožavaju, roditelji poštuju, o njezinim programima znaju kolege iz cijele Hrvatske, žele ih primjenjivati, pitaju za pomoć. Trebaju li našim školama takvi profesionalci i hoće li ikada biti dovoljno plaćeni za svoj rad s djecom i mladima?
Ambiciozna žena
Imam još jednu prijateljicu kojoj ovdje ne mogu istaknuti ime (jer znam da ona to ne bi željela), ali također radi s klincima i pred doktoratom je. Ona je žena kakve druge žene žele biti. Međutim, neke je žene komentiraju s “to je ona ambiciozna”. Jedino što u ovom stupcu mogu jest izraziti stid zbog postojanja žena koje druge žene ne podnose samo zato što su zdravo ambiciozne i što ulažu u sebe na najpošteniji mogući način: radom, odricanjem i uz podršku izvanrednog muža kakvog svaka žena želi imati pored sebe.

Izvor: 3055