Kolumne 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

MOJ TJEDAN: Varaždin pod Međimurjem?

Prvih dana u godini uvijek je zatišje u zbivanjima, pa i u politici. I gle vraga, baš na ovom polju sad se događaju stvari koje na trenutak Međimurje stavljaju u fokus pažnje hrvatske javnosti, barem dijela. Jasno, radi se o turbulencijama u HNS-u, stranci u Vladi kojoj je Međimurje velik dio izborne baze. U pravilu smo svima manje važni, ili naprosto nevažni, a HNS-u smo važni, pa se i nas vidi. Tamo je sad nezgodno. Izbacivanje donedavnog predsjednika stranke i jednog od suosnivača ozbiljna je kušnja za svaku stranku, tako i za HNS. Vide se zanimljive, pa i čudne stvari. HNS je u pitanju kazne Radimiru Čačiću za grijehe koji mu se pripisuju bio monolitan, ali na malo disfunkcionalan način. Predsjedništvo županijske organizacije stranke u utorak je bilo jednoglasno u podršci Čačiću. Predsjedništvo na nacionalnoj razini bilo je jedinstveno u odluci da Čačića kazni isključenjem koje je konačno, ističe se. To je kriva izvedba monolitnosti, povijesno svježi uzori jasni su. Monolitnost mora imati isti polaritet, rečeno jezikom elektrotehnike, na svim razinama organizacije. Cilj joj je demonstracija podrške vodstvu, a zapravo vrhovnom vođi koji na vrhu bolje vidi, a i razumije stvari od onih niže, pa ga ne valja ometati pitanjima ili čak, ne daj Bože, prigovorima. Ako se pokaže da zapravo ne razumije baš dobro, on će kasnije biti za sve kriv, i tako ponovo na neki način biti koristan stranci. Zato je županijsko vodstvo HNS-a trebalo sačekati da se vidi što će ono nacionalno odlučiti, pa onda zauzeti pravilan stav. Ovako će se javiti čitav niz inkomodirajućih pitanja u (i o) odnosima u stranci.
Ali da, modeli iz naše povijesti ne vrijede, sada je demokracija. S te strane gledano, za pohvalu je što županijsko vodstvo HNS-a nije čekalo, nego je reklo svoje. No, u demokraciji nema monolitnosti. U skladu s njenom prirodom, bilo bi da se u nacionalnom vodstvu stranke javio koji glas za stav da Čačiću prije izricanja kazne treba dati da se brani, a na županijskoj razini za stav da nitko ne može biti veći od same stranke (za ovo je primjer svjež). Ali da ne zanovijetam, i ovo je odmak od starih modela, samo što to HNS-ovce baš ne čini veselima.
U sjećanju će mi ostati još jedna epizodica, izvanjski vezana uz ovaj slučaj, ali govori o nečem drugom. U jednom dnevnom listu u srijedu se pojavila informacija o tome kako Čačić među HNS-ovcima, ali i biračima općenito, u varaždinskom kraju uživa čvrstu podršku – anketu o tome proveo je, kaže se, ugledni međimurski tjednik “Varaždinske vijesti”. Istina da se politička karta Hrvatske razlikuje od geografske, ali baš toliko? Hoće li to Varaždin pod Međimurje?
MDS u posljednje vrijeme često zvoni na uzbunu, tvrdeći da će najavljena regionalizacija Hrvatske zapravo značiti uspostavu (još) četiri mala Zagreba, što za nas znači podvrgavanje Varaždinu. Po ovome iznad, ispada da je baš obratno. Možda oni znaju nešto više!
Nisam mogao ne prasnuti u smijeh.

Izvor: 3065