Kolumne 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

MOJ TJEDAN: Žbiri u raljama politike

Načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić (z Gorčan) shvatio je funkcioniranje modela “policija u politici”. Zna da ga je politika postavila i zna da ga može i (i)zbrisati, kao i onog prije njega... kako se ono zvao? No, nikako da shvati kako funkcionira model policije u zajednici. Gosarićev problem je što s javnošću komunicira samo putem medija, a o novinare se redovito sapleće. Kad god mu u kabinet stigne kakvo škakljivo pitanje, Kruno se obeznani te, umjesto da pitanje shvati kao izazov, odgovara telefonski da neće odgovoriti - i to putem posrednika. Tako je bilo i kad sam mu poslala konkretno pitanje vezano uz (davno završenu, ali nedavno aktualiziranu!) istragu oko okolnosti samoubojstva mladog policajaca iz Novakovca. Krunoslav javnosti taji detalje vezane uz ogromna financijska dugovanja u koja je pokojni policajac zapao, što je istragom dokazano. Zapleo se Kruno s medijima, ali i s plavom frakcijom u policiji koja mu opako zamjera neobjavljivanje tih podataka.
Možda bi K. Gosarić trebao promijeniti taktiku: umjesto komuniciranja s novinarima, mogao bi organizirati neki oblik direktnog sučeljavanja s građanima poput “s načelnikom na kavici” ili putem besplatnog telefonskog poziva pod motom “S Krunom glasno o svemu što vam nije jasno” (poslije zvučnog signala, ostavite poruku: biiiiiip!).
RASTU (G)LISTE
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zatražio je da im liječnici popišu donacije koje su primili od farmaceutskih kuća, zastupnika proizvođača različitih medicinskih pomagala, poput slušnih aparata, na primjer, i sl. Dobili su nakostriješen odgovor da odgovor neće dobiti “jer je to ogroman posao za koji nitko u zdravstvu nema vremena.” I međimurski su liječnici protiv tog zahtjeva digli glas na (ovo)godišnjoj skupštini. Smatraju to uvredom i podcjenjivanjem. Je li uvreda i podcjenjivanje nametanje pacijentu medicinskog pomagala drugog proizvođača s kojim pacijent nije zadovoljan, ali je liječnik za tu izmjenu nagrađen, recimo, putovanjem na neku daleku destinaciju? Liječnici nisu odgovorni za propuste zastupnika proizvođača, ali samo u slučaju ako dignu glas za svoje pacijente i za uvođenje reda u ovu mutnu zonu koja je činjenično na rubu legalizirane korupcije.
U prošlom tjednu primam dva poziva čitatelja zbog lošeg odnosa prema pacijentima na čakovečkoj kirurgiji. Oba prigovora idu na “listu čekanja”. Svjedočenja su dramatična, no, strah mojih sugovornika od javnog istupa još dramatičniji. Loši ljudi će vam činiti loše do onog trenutka dok im to budete omogućavali šutnjom. U sreću se ne upire prstom jer je ne treba mijenjati, u nevolju da.
Liste čekanja se razvlače i u našoj bolnici. Zato što se štedi. A štedi se tako da liječnici (iz povlaštenih djelatnosti) hrle u unosna dežurstva vikendom i blagdanima, kada nabiju satnicu bez znoja, pa za redovno opsluživanje zacrtanog programa fali ljudi. Bez kirurga i anesteziologa nema operacije. Kad nema operacije - nema troška. Država uštedjela, liječnik plaćen, pacijent - vraćen.

Izvor: 3073