Kolumne 29.04.2017. 09:08. Zadnja izmjena: 29.04.2017. 09:08.

Piše Bojana Španiček Kanoti

Nekako s (predizbornog) proljeća

Nekako s proljeća, uvijek nama doluta neka glasina tamna. Ovaj put o zapošljavanju jedne djelatnice u upravi Grada Preloga. Navodno na neodređeno vrijeme i navodno bez provedenog javnog natječaja. "Pa kakooo?", zavukli smo pitanje u maniri kojom voditeljica jedne televizijske emisije pred cijelom Hrvatskom dopola s gađenjem, a otpola samilosno gleda u tijela pretilih kandidata. Pa kakooo su, pobogu, natukli tih 150-200-250 kilograma, pita ona njih; pa kakooo je, pobogu, moguće da se nekome omaknuo takav amaterski potez, zapitali smo se mi.

I nije. Naravno, da nije. Dotična mlada dama odradila je u Gradu Prelogu najprije stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, pa temeljem javnog natječaja raspisanog 25. travnja 2016., nakon pisane provjere znanja i sposobnosti te usmenog razgovora, zaposlena na radno mjesto više stručne suradnice za projekte. U pojašnjenju koje nam je poslao čelni čovjek grada stoji i da je dobitnica Rektorove nagrade, autorica nekoliko istraživačkih radova objavljenih u znanstvenim časopisima i višestruka dobitnica nagrade koju Prelog dodjeluje najuspješnijim studentima. Članica je gradskog projektnog tima, čiji službenici najbolje znaju prioritete i potrebe grada i te projektne ideje formulirati u okviru objavljenih uvjeta natječaja. Osim toga, piše gradonačelnik, projektima je osiguran i dio sredstava za plaće službenika koji rade na projektima, pa se one neće financirati iz gradskog proračuna.

Nekako s proljeća, uvijek nama doluta neka glasina tamna, a tiha mudrost davna - šalje je da odluta dalje. Baš i nije neka poslastica kojom bi se zasladili političke krvi željni skandalokusci.

Na stranu ovaj slučaj - zapošljavanja u našim jedinicima lokalne samouprave, pa i u tvrtkama i ustanovama kojima upravljaju, nisu baš uvijek odrađena k'o po duhu svetom. Daleko od toga, natječaji su nerijetko pisani za sliku i priliku jednog odabranika ili odabranice, do te mjere da se uz sve tražene kvalifikacije odmah može objaviti i njegova/njezina fotografija. Običnim smrtnicima prijava na takve natječaje donosi jedino gubitak vremena i energije. No, činjenica da je sretni dobitnik/ca poznat debelo prije nego što je sam natječaj raspisan, čak i kad nema reference kakve stoje u životopisu spominjane više suradnice zaposlene u Prelogu, potpuno je beznačajna ako se ispoštuje zakonska procedura. Kao što je ispoštovana (i) u ovome slučaju. Sve je odrađeno po PS-u, i tu priča staje.

Zaradit će možda koji redak u novinama, kao uostalom i sada, ali nije materijal kojim se, nekako s proljeća, i to baš ovog predizbornog, može nanijeti ozbiljna politička šteta.