Kolumne 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Nije segregacija, nego romski teror!

OSOBNI POGLED

Nema situacije u ovom kraju u kojoj se učestalo ne ponavlja isti scenarij - scenarij nasilja, agresivnosti i bahatosti Roma. U čekaonicama zdravstvenih ustanova nered u redu, u najvećem broju slučajeva, prave Romi. Statistika kriminaliteta u Međimurju ne otkriva pravu istinu jer - policiji nije dopušteno baratati nacionalnošću počinitelja. I što ta statistika u međimurskoj stvarnosti pokazuje? Ništa. Ispada da živimo u “mirnom okruženju” u kojem se neprekidno provaljuje i krade. Kradu i provaljuju uglavnom Romi, ali to u statistici ne piše. Stvari treba nazvati pravim imenom jer Međimurje ima i svoju crnu statistiku kojom se ne bavi niti jedna udruga ili institucija koja barjaktari ljudskim pravima. A to su stotine pokradenih ljudi ovog kraja koje su oštetili Romi, a sustav ih nikada nije obeštetio. Čak ni moralno, a kamoli materijalno. Tko je ikada obeštetio vlasnike šuma oko Držimurca, uzgajivče povrća iz Kuršanca i okolice itd.? Tko im je ikad javno priznao da su žrtve terora?! I to romskog!
Od vlasnice prodavaonice u donjem Međimurju čujem da su joj Romi po drugi put u kratkom vremenu izvršili krađu. I nikome ništa. U zemlju propali, ne može ih se pronaći, pa je to slučaj koji više ni policiji nije “zanimljiv”. A da je vlasnica prodavaonice nalijepila natpis na ulazu: Romima ulaz zabranjen, dospjela bi na sve naslovnice zbog “govora mržnje”. U Međimurju na sceni nije nikakva segregacija, već romski problem s kojim se danas susreću svi: od njihovih socijaliziranih sunarodnjaka do većine ostalih stanovnika, i to na svim mjestima - od čekaonica u zdravstvenoj ustanovi, autobusnoj ili željezničkoj stanici do reda na bankomatu.
Trpi i državni proračun. Nedavno se dogodilo da svoje kolege i istražnog suca nakon tragedije na cesti nedaleko Pušćina, prilikom obavljanja uviđaja, od Roma mora zaštititi interventna policija. Više ne postoji svakodnevna ili izvanredna situacija u kojoj se neće naći nekoliko Roma koji smatraju da im pripada više prava, nego svima ostalima u zajednici. I zato je dosta eufemizama koji skrivaju pravo ime problema. U Međimurju ne postoji segregacija, postoji teror dijela romske zajednice nad institucijama i neromima. Sve drugo su floskule koje poput papagaja ponavljaju vođe asocijacija za ljudska prava, a za njima, poput odjeka, i romske vođe.

REAGIRAJU NA ODORU?

I do nas neprestano dolaze prigovori građana koji su se zbog zdravstvenog problema našli u stanici Hitne pomoći u Čakovcu. Pored gužvi vikendom i pored nevolje koja ih je snašla, zajedno s osobljem HMP-a, moraju otrpjeti i redovite ispade dijela Roma koji smatraju da imaju prednost. Ravnateljica Doma zdravlja Čakovec prim. Nevenka Krčmar, dr. med., potvrdila nam je da problema ima.
- Noću, od 20 sati do jutra, zaštitari brinu za red i mir i u našim prostorima, kao i u prostorima Županijske bolnice. Pokazalo se da je za Rome specifično da reagiraju na odoru, pa se i smire kad vide zaštitara u slučaju da izazivaju nered.
Ovu sadašnju organizaciju u dogledno vrijeme bismo trebali pojačati s još dva zaštitara za našu službu, a u slučaju izgreda, upućeni smo i na policiju koja nam pomaže i odakle promptno reagiraju. Činjenica je da ima svega i u čekaonici naše hitne pomoći, no mi nastojimo razumjeti i pomoći svakome tko nas treba - kaže prim. N. Krčmar.

P.S.
O problemima u školama i napadima na učitelje redovno smo pisali, kao i o sve češćim napadima na policajce. Vjerujem da će o tome svoje reći i šefovi Policijske uprave međimurske.

Izvor: 2877