Kolumne 14.11.2017. 21:01. Zadnja izmjena: 14.11.2017. 21:07.

Komentar

Piše Ivica Žišković: Svršeni činovi čakovečki

Podsjetit ću na zakonsku obvezu da se pri donošenju prostorno-planskih dokumenata obavezno mora organizirati javna rasprava. Može se prigovoriti da plan revitalizacije Perivoja to nije. Formalno možda ne, ali suštinski da. Prosudite sami. U obnovu i rekonstrukciju gradskog parka kreće se i u Virovitici. Tamo su osjetili da je tema već u fazi idejnog rješenja značajna za građane, te odlučili održati javnu raspravu i prezentaciju. U Čakovcu je plan odavno napravljen i već je u fazi realizacije, a građani o tome gotovo ništa ne znaju.

Ne plediram na zborovima građana, koji su nekad održavani u takvim prilikama. Grad godišnje izdvaja više od dva milijuna kuna za promidžbu u odabranim medijima. Glavnina novinskog prostora, te radijskih i TV-minuta za taj novac namijenjena je za promicanje lika i djela Stjepana Kovača. To je nepobitno. Ne bi li barem dio tog medijskog prostora prepustio temama od vitalnog značaja za većinu stanovnika grada? Kad već nije o Perivoju, hoće li Kovač javnu raspravu, ali ne fiktivnu, organizirati barem prigodom donošenja prostorno-planskog dokumenta za predjel porušenog MTČ-a ili gradskog placa, na kojem se ovih dana ekotržnica nenajavljeno seli u kontejnere? Čakovčani trpe premda ih se, u pravilu, dovodi pred svršen čin.

Umjesto P.S.-a

Međimurska županija po mnogo toga predvodi u zemlji. Tu bi se moglo svrstati i Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca,  jedno od vodećih u Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu. Naši sugrađani za njega čuju uglavnom kad organizira izložbe gljiva, koje su dobro posjećene, a ove godine Smrčak ih je imao čak pet. Ono što se manje zna, je edukacijsko djelovanje članova društva u osnovnim i srednjim školama. Ne uče djecu samo o raspoznavanju gljiva, već o ponašanju,te očuvanju i zaštiti prirode. Za takvog što trebaju stručno osposobljeni ljudi, koje društvo iznjedruje iz svojih redova. Tako su ove godine novi verificirani determinatori gljiva postali Marijan Sabolić iz Čakovca i Drago Korpar iz Pušćina (na fotografiji).