Kolumne 13.01.2018. 00:42. Zadnja izmjena: 13.01.2018. 00:48.

Kolumna

Piše Velimir Kelkedi: Sabrana djela činovničkih umova

Donošenje odluke o započinjanju postupka ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja romskog naselja Kuršanec na okoliš. Doslovno tako zvala se jedna od točaka dnevnog reda na nedavno održanoj sjednici Stručnog kolegija čakovečkog gradonačelnika. Kolegij je, štono bi se reklo – povremeni čvenk na kojem gradonačelnik i pročelnici gradskih Upravnih odjela sjednu, pa, eto, tako malo, prođu te neke odluke zajedno. U slučaju konkretne, na početku ovog teksta spomenute odluke, vjerojatno za sam apsurd njenog naziva nisu krivi gradski činovnici, već su je propisali oni još mudriji, državni, iz Zagreba. Ili se možda radi o nekom zavičajnom autoru? Pokušao sam dokučiti što zapravo rečenica znači.

Zaključio sam da će netko (valjda iz nekog ureda u gradskoj upravi) početi ocjenjivati treba li strateški procjenjivati taj urbanistički plan. Usput, još dvije točke sa spomenute sjednice zovu se potpuno isto samo što će netko početi ocjenjivati treba li strateški procjenjivati plan uređenja na još dva područja u sklopu grada Čakovca. Činovništvo ili birokracija sinonim su za dosadu i suhoparnost, no u dotičnom slučaju autoru(ima)  jezične kovanice nikako se ne može predbaciti nemaštovitost. Na istoj sjednici našla se i točka dnevnog reda velevažnog i umnog naziva - donošenje Plana klasifikacijskih oznaka i brojčanih oznaka stvaratelja i primatelja pismena upravnih i drugih tijela Grada Čakovca za 2018. godinu. Nju nismo ni pokušali početi tumačiti, strateški procijenivši da bi samo pokretanje postupka ocjene imalo značajan utjecaj na naše zdravlje pa smo ju označili kao dosje X.  

I sve bi to možda bilo i podnošljivo i služilo isključivo za sprdnju onima koji su primorani iščitavati tu vrstu proze, ali u nekoj normalnoj državi u kojoj činovnici nekom vragu, pardon, građaninu, doista i služe. U državi koju sami njeni građani ne zovu Apsurdistan i Uhljebistan, u državi u kojoj debelo i masno ne plaćamo sav taj nepotreban aparat (uz čast iznimkama koje doista nekog korisnog vraga i rade).