Kolumne 18.12.2017. 06:42. Zadnja izmjena: 18.12.2017. 06:46.

Komentar TV programa

Piše Vlado Murski: A gdje je ta Hrvatska?

- Prvo Predsjednicu Republike Srbije... Hrvatske, gospođu Kolindu Grabar Kitarović - pozdravio je glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz ,našu Predsjednicu  na prošlotjednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Čovjek se odmah ispravio i nasmijao svojem lapsusu, kao, ono, događa se i najboljima. Nekoliko mjeseci ranije, novi veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, našu je prelijepu zemljicu pred američkim senatorima locirao negdje u jugoistočnu Aziju. Kao, ono, čovjek nema nikakvog iskustva u diplomaciji, pa mu se zalomilo. Bit će veselo kad umjesto negdje na visove Himalaje i među jakove, njegova ekselencija sleti na Balkan. Prije nekoliko dana, na kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu, (HDZ je poštovani član europskih pučana, a šef HDZ-a Andrej Plenković prava faca među pučanima) simpatični starčić i predsjednik Pučana Joseph Daul u obraćanju medijima čestitao je Hrvatima Božić, ali jadan, čini se da nije imao pojma gdje je proveo zadnja dva dana, pa je „svima u Bosni  i Hercegovini zaželio sretan Božić“. Valjda je Sljeme zamijenio Jahorinom…Naravno da je Plenković, prava faca među europskim pučanima, izgubljenom starčiću šapnuo je da isto poželi i svima u Hrvatskoj, jer, eto, u Zagrebu smo…

-I u Hrvatskoj, svima na Balkanu i cijeloj mediteranskoj regiji želim sretan Božić i Novu godinu!, za svaki slučaj je proširio čestitku  Daul na malo šire područje. Pa tko bi znao gdje se jutros probudio, njemu su sve ove balkanske vukojebine iste. No, baš je bilo fora, svi su se lijepo nasmijali simpatičnom starčiću, društvene mreže malo su se sprdale na Daulov račun, ali meni nije bilo nimalo smiješno. Niti Brammertzov gaf, niti veleposlanikovo baš me briga u koji kraj svijeta idem, ionako su to sve divljaci, niti Daulova senilnost, a niti obilje drugih sličnih primjera, u kojima svjetski hohštapleri, koji niti znaju gdje je Hrvatska, niti bilo što o njoj, a o Hrvatskoj odlučuju - meni nisu nimalo smiješni. To samo govori koliko smo nevažni i nebitni u globalnim razmjerima, koliko drže do nas, i koliko nas naši vlastiti političari lažu kada kažu da smo mi nekakav 'važan međunarodni faktor'. Samo da bi sebi dali na važnosti. Nešto je Predsjednica svojevremeno sanjarila o većoj vidljivosti Hrvatske na karti svijeta. Ženo, probudi se!

Prvakinja u trčanju na 50 metara

Ali, smiješna su objašnjenja ministrice Nade Murganić, koja se svim silama trudila objasniti kako su dječji darovi namijenjeni najpotrebitijima, završili u privatnom katoličkom vrtiću, čiji roditelji polaznika svakako ne spadaju u socijalu. Tko još nije, toplo preporučujem neka pogleda prvo snimku bijega državne tajnice Margarete Mađerić  nakon pitanja zašto su pokloni za najpotrebitije završili u privatnom vrtiću, zatim muljanje ravnateljice vrtića sestre Antonije Matić, a potom i ministričino pravdanje. Netko u Saboru Margaretu je proglasio prvakinjom u trčanju na pedeset metara. E, to se već može nazvati smiješnim.

Tko će putem Nadzornog obora?

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije na svojoj se prošlotjednoj sjednici usprotivilo nedavnoj reakciji HRT-a, kojom se Hrvatska radiotelevizija „poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje se od stajališta iznesena u emisiji Nedjeljom u dva…u kojoj je voditelj Aleksandar Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s „građanskim ratom”. Većinom od sedam glasova, Programsko je vijeće dalo podršku Stankoviću,  a ograđivanje HRT-a od svojeg novinara nazvalo zabrinjavajućim jer sugerira da postoje pitanja koja nije dopušteno postavljati i teme o kojima se ne smije raspravljati te da se njome jasno krši niz osobnih i političkih sloboda i prava propisanih Ustavom Republike Hrvatske.

Vijeće broji 11 članova, od kojih njih devetero bira i razrješava Hrvatski sabor, a dva člana Vijeća HRT-a biraju i razrješuju novinari i drugi zaposlenici HRT-a. Stav Vijeća sigurno se neće svidjeti desnoj strani sabornice, a još će se manje svidjeti raznim braniteljskim udrugama koje se sve otvorenije i sve agresivnije miješaju u programski sadržaj javne televizije, tako da vrlo skoro možemo očekivati zahtjeve za micanjem neposlušnih članova Programskog vijeća. Baš kao što je maknut i Nadzorni odbor kad je počeo raditi svoj posao. Spomenimo da je na maratonskoj i burnoj sjednici iznesen podatak da je HRT u 2016. godini ostvario prihode od 1,393 milijarde kuna, odnosno 15 milijuna kuna manje od planiranoga. Rashodi su bili manji za 34,6 milijuna kuna od planiranih i iznosili su 1,363 milijarde kuna, što znači da je HRT 2016. završila pozitivno. Aleluja!

Vijenac: Posljednji posao

HTV 2, četvrtak, 21:15

Kriv sam, ali zaista sam mislio da Daniel Craig, osim što je više nego korektno odradio Jamesa Bonda, nije imao drugu ulogu po kojoj bi ga se moglo pamtiti. Možda ipak uloga XXXX-a u Posljednjem poslu zavređuje pažnju.

Kaktus: Sam u kući 3

RTL, petak, 20:00

Lukavci s RTL-a, krenuli su ovih predblagdanskih dana obrnutim redom, pa su gnjavažu zvanu Sam u kući počeli prikazivati od zadnjeg nastavka, tako da će prvi i jedini uradak koji nešto vrijedi biti prikazan na same blagdane.