Kolumne 12.02.2018. 11:09. Zadnja izmjena: 12.02.2018. 11:11.

TV program

Piše Vlado Murski: Banda neradnička

Nekoliko tjedana u godini, svake srijede u 9:30, što je, mora se priznati, zaista prerano za bilo kakav, a kamoli ozbiljan posao poput onog koji odrađuju naši saborski zastupnici, u velikoj saborskoj dvorani okupi se ugledno društvo. Velikani među velikanima, intelektualna elita, cvijeće naroda, koje su Hrvati iz domovinske i iseljene Hrvatske izabrali na slobodnim izborima, skoro cijeli taj, a zatim još i drugi dan pa sve do petka u podne odrađuje svoju tešku šihtu. Poput graditelja piramida, burlaka na Volgi, rudara u južnoafričkim rudnicima dijamanata, ili šivačica na pokretnim trakama, u znoju lica svoga odrađuju pretežak povjereni im posao. U izravnom televizijskom prijenosu možete vidjeti kako ti ljudi teško pate, kako im se lica grče dok pokušavaju izdržati do petka ne bi li, žrtvujući i zadnje atome snage pridonijeli boljitku onih koji su ih birali.

A za što? Za sitnu crkavicu koju dobiju svaki mjesec? Ili za ono nešto malo pogodnosti i privilegija koje im kao trudbenicima pripadaju? I onda se nađe neki lik koji omalovažava njihov rad, izdajica iz vlastitih redova koji ih optužuje da ne rade dovoljno, da im je previše po tri mjeseca stanki. I zamislite vi te drskosti, dotični lik, psihijatar po zanimanju, koji je i sam donedavno sjedio u predsjedničkoj saborskoj stolici, usudio se pitati zašto u buduće ne bi radili od osam sati ujutro kao i sav ostali radni narod i malo skratili svoje godišnje odmore. Hej, od osam sati ujutro!? Srećom, kolege su ga pročitali i u trenutku dok je u svetom domu pokušavao promovirati heretičke misli i gotovo ih nazvao bandom neradničkom, bukom i galamom dali su mu do znanja da takve antihrvatske i neprijateljske ideje neće proći. I neće!

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću

Mora da se lik malo previše družio sa svojim pacijentima. Iako, kad bolje razmislim, ako ima barem malo poduzetničkog duha u sebi, psihijatar s Neretve mogao bi dobro živjeti od svojih kolega. Mogao bi osnovati j.d.o.o. lijepog domoljubnog imena, s temeljnim kapitalom od deset kuna i sjedištem u nekoj od pomoćnih saborskih prostorija. Društvo bi se bavilo pružanjem psihološke pomoći i psihijatrijskog liječenja saborskim zastupnicima koji se nađu u duševnoj stisci. Na licu mjesta. Za to hoće li imati dovoljan broj pacijenata kako bi njegovo j.d.o.o. bilo profitabilno ne mora brinuti, posebno ako dobije koncesiju i za brigu o zaposlenima na drugoj strani Markova trga. Eto, već se javno prijavilo nekoliko nesretnika koja vape za takvom vrstom pomoći. Saborski zastupnik Beus Richembergh izjavio je da se dobrovoljno daje na raspolaganje za psihijatrijsko vještačenje, a na zajednički posjet psihijatru pozvao je i cijenjenog kolegu, bivšeg kanadskog vojnika, legionara u Zaljevskom ratu i hrvatskog generala Željka Glasnovića.

- Ja mislim da taj čovjek (Glasnović) nije zdrave glave, obrazložio je Beus svoju želju za psihijatrijskim vještačenjem sebe i kolege Željka. A dobro, valjda se oni među sobom najbolje poznaju. Psihijatru s Neretve ovo bi mogla biti poslovna prilika života. Ionako mu stranka kojoj je na čelu ne stoji baš najbolje.

HRT kao kuća duhova

Hrvatsku radioteleviziju, tvrde dobri poznavaoci prilika, napušta sve više ljudi. Čak i oni koji su donedavno žarili i palili javnim medijskim servisom. Jedan od onih koji je otišao je i dugogodišnji novinar, urednik i do prije nekoliko mjeseci vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić. Neće Kovačić završiti na cesti, jer je na izvanrednom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije postavljen na mjesto glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže. Možda će Kovačić nekome i nedostajati, ali sigurno neće nedostajati Miloradu Pupovcu. On je u Saboru govorio o stanju na HRT-u. I ništa lijepoga nije imao za izgovoriti. Pupovac je ustvrdio da javni servis propada na očigled, da je na Prisavlju propuh na svakom katu i na svakom radnom mjestu te sasvim ozbiljno, uz neizostavno dobacivanje našeg nesuđenog pacijenta Željka Glasnovića, upozorio da će HRT uskoro postati kuća duhova.


Vijenac: Miris baruta

HTV 3, od ponedjeljka do petka, 13:10

Prastara vestern serija iz 1955. godine, u SAD-u emitirana u čak dvadeset sezona i nevjerojatnih 635 epizoda, postala mi je dio svakodnevne rutine. Šerifa Matta Dillona i njegovu družinu ekipu vrijedi gledati.

Kaktus: Big Brother

RTL, svaki dan, u više termina

Po „službenoj dužnosti“ odgledao sam od početka do kraja emisiju Big Brothera, ovogodišnju RTL-ovu uzdanicu rasta gledanosti. Kao i B. Richembergh, i ja se dobrovoljno javljam na psihijatrijsko vještačenje.