Kolumne 06.02.2018. 11:43. Zadnja izmjena: 06.02.2018. 11:46.

TV program

Piše Vlado Murski: Hrvatska je u PMS-u

Teška srca, ali zadnjih dana na sve moguće načine pokušavam izbjegavati žensko društvo. Kombinacija neuobičajeno visokih temperatura i onog dijela ciklusa kad ih uhvati malo povišena razina testosterona, od žena je stvorilo nekakva čudna bića. Znate ono, PMS i slične stvari, da ne ulazim previše u tu temu, ali da nije dobro, nije. I ne pomaže ništa. Niti čokoladne bombonijere s rumom i višnjama, niti nježne SMS poruke, niti pozivi u kino, čak ni stručak tek niklih visibaba. Nema pomoći. PMS je PMS. I kad sam već pomislio da je sve otišlo k vragu, oglasio je naš poznati glazbenik, političar i 'endokrinolog' Ladislav Ilčić i pojasnio kako su to tek prolazne faze u ženskom ciklusu, da su žene, eto, takve, ali da su za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih nekoliko dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e, onda su…

Na moju veliku žalost, Ilčić nije pojasnio kako na prvu prepoznati u kojoj su fazi ciklusa, tek toliko da čovjek zna kako, je li, pristupiti. Očekujem da će nas Ilčić uskoro i tome podučiti. Međutim, kao i brojni drugi veliki geniji kroz ljudsku povijest, i naš bogobojazni Ladislav našao se pred zidom nerazumijevanja i osporavanja. Napalo ga jadnog sa svih strana, a on je, uz sekundiranje studentskog kapelana, na primjeru ženskog ciklusa samo želio pojasniti nešto oko tamo nekakve Istambulske konvencije, čija bi ratifikacija, zna to Ladislav, beskrajno naštetila hrvatskom narodu. Neki su čak tražili i njegovu smjenu s mjesta savjetnika ministrice kulture, ali mu je šefica očito bila prepuna estrogena pa samim tim i dobre volje. Ali, vidjet će Ilčić svoje čim ministricu dograbi PMS. Možda ipak prije dočekamo da u PMS uđu predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i da konačno skupe još to malo testosterona potrebnog za upućivanje Istanbulske konvencije na ratifikaciju. Jedan je glas sigurno u pitanju, onaj kojeg u Saboru kontrolira naš cijenjeni 'endokrinolog'.

Kauboji

Žao mi je naših kauboja. Da su barem, kad već nisu rođeni za zlato i srebro, osvojili četvrto mjesto, a ne peto. Što ti je peto mjesto? Ništa. A sve je baš lijepo krenulo, dobro raspoložena Predsjednica (valja zbog progesterona, ali to trebamo pitati Ladislava), u stopu je pratila naše kauboje, u stopu su ih pratili i Premijer i predsjednik Sabora i ministri, a onda odjednom nigdje nikog. Dečki su pokazalo se, ispucali ćorak, pa više na vidiku nije bilo niti Predsjednice, niti Plenkovića, niti ministara koji su se puno žara gurali među kauboje, a ni publike.

Tako je to u Hrvatskoj, kad te ide, vole te svi, kad padneš, nema nikoga. Inače, niti dan danas mi nije jasno tko je i zašto našu nacionalnu rukometnu vrstu krstio tim glupim nazivom kauboji, a još mi je manje jasno kako to trpe naši čuvari raznih digniteta. 'Ajde da se zovu, što ja znam, hajduci, uskoci, poskoci, graničari, domobrani…, ali kauboji?!

Tople papuče i kokice

Još nema podataka o gledanosti televizija s nacionalnom koncesijom za siječanj ove godine, ali podaci agencije AGB Nielsen koji se objavljuju na stranicama Vijeća za elektroničke medije, za proteklu godinu pokazuju trendove koji nikako ne idu u prilog nacionalnoj televizijskoj kući. HRT i dalje bilježi pad gledanosti, a status najgledanije televizije potvrdila je Nova TV. Nova TV i Doma TV prošlu u godinu završili s 29,16 posto gledanosti, više nego sva četiri programa HRT-a zajedno (28 posto). U kategoriji top deset emisija u sve tri ciljne skupine obuhvaćene istraživanjem, osam je emisija Nove TV, dvije su RTL-ove, a HRT nema niti jednu među prvih deset. Podaci za siječanj vrlo će izvjesno za HRT biti još porazniji, jer je RTL zbog rukometnog prvenstva sigurno dobio velik broj gledatelja.

Vijenac: Studio 4

HTV 4, od ponedjeljka do petka

U Davosu se proteklog tjedna okupila svjetska krema, a tamo je boravio i naš premijer. A gdje je premijer, tu je i HTV, koji je u čak tri navrata uporno i bezupješno prekidao program, ne bismo li čuli što premijer radi tamo.

Kaktus: Most

HTV 2, petak, 13:15

HTV nas je u petkovom poslijepodnevnom terminu počastio sjajnim njemačkim filmom Most. Ratna drama o sedmorici prijatelja, žrtvovanoj djeci iz školskih klupa, prikazala je svu besmislenost rata.


Kolumna je iz prošlog broja lista Međimurje od 29. siječnja dok novu možete naći na zadnjoj stranici TV programa najnovijeg tiskanog izdanja Međimurja koje je na prodajnim mjestima od ponedjeljka, 5. veljače.