Kolumne 13.01.2018. 10:00. Zadnja izmjena: 13.01.2018. 10:00.

Komentar TV programa

Piše Vlado Murski: Ministarstvo ljubavi i dignitet

Hrvatska radiotelevizija me sve više iznenađuje svojim kukavičkim ponašanjem. Nakon što se Ivan Vrdoljak našao iznenađen i uvrijeđen nastupom HRT-ovog političkog komentatora, zbog čega je čovjek skoro dobio otkaz, ali je veliki vođa HNS-a svjestan gluposti koju je izazvao na vrijeme podignuo ručnu, pa je komentator ipak dobio „samo“ drugarsku opomenu, proteklog su tjedna čelni ljudi HRT-a bez najave skinuli vlastiti film „Ministarstvo ljubavi“ kojega su danima najavljivali. Umjesto Ministarstva ljubavi, bez objašnjenja su pušteni Glembajevi, a naknadno je procurila informacija da je film uklonjen „jer se mora utvrditi je li u skladu sa zakonom“ (!). Film Pave Marinkovića je hrvatsko-češka koprodukcija koju je sufinancirao HAVC, premijerno je prikazan u kolovozu 2018. i već je pokupio nekoliko filmskih nagrada, ali za čelnike HRT-a bilo je dovoljno se ispod prozora zgrade na Prisavlju pojavi nekolicina branitelja pa da film istoga trena maknu s programa.

Zapravo se radi o komediji koja ismijava zakon kojim je država odlučila „stati na kraj“ udovicama branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama, a primaju mirovine pokojnih muževa. Država bi tako udovicama osigurala materijalni status, ali bi ih doživotno lišila nekih novih ljubavi. I kao što to kod nas biva, odmah su se našli oni koji misle da komedija ugrožava dignitet Domovinskog rata, a televizijski oci uplašeno  se trzaju i na samu pomisao o tome. No, kako god, čini se da su nakon brojnih konzultacija i popijenih kava, mjerodavni procijenili da je film ipak „u skladu sa zakonom“ pa će se možda već ovaj tjedan naći na programu javne televizije. Gotovo proročanski djeluju riječi redatelja koje izrekao u jednom intervjuu uoči prikazivanja filma u Puli:

- Živimo u čudnom vremenu ideološkog rata…ali ja sam siguran da je „Ministarstvo ljubavi“ film koji sam sebe može obraniti od svih ideoloških napada. Ali ne sviđa mi se mogućnost „nepoćudnosti“ koja kao da nas vraća u vremena kad su SUBNOR i Partija bili ti koji su propisivali kako i o čemu se smije, a o čemu se ne smije umjetnički progovarati. I sam strah je poguban, zborio je Marinković. Danas je u Hrvatskoj previše straha.   

Građani, vjerujte u nas

Eto ga na. Uspješno je prije nekoliko dana konstituiran novi Nadzorni obor HRT-a, za čijeg je predsjednika izabran Mladen Čutura, a već su na izvanrednoj sjednici zatvorenoj za javnost jedni drugima obećali da će poštivati zakonske propise i inzistirati na poštivanju istih. Daj me nemoj. Stvarno? Velika im je želja i da programi HRT-a budu gledaniji iako, priznaju, to nije u njihovoj mjerodavnosti, no, u komunikaciji s ostalim kolegicama i kolegama na HRT-u žele i to potaknuti. Usput Čuturina ekipa u kojoj su još Maja Martinović, Morana Paliković Gruden i Darijo Špelić, svim građanima RH ujedno žele poručiti i da očekuju da ih prihvate po odluci Hrvatskoga sabora i da vjeruju u njih. Ako je Sabor tako odlučio, a jest, iako su se zastupnici baš oko njihovog izbora hvatali za guše, tko smo mi da sumnjamo u njih?

Čiji je veći?

Američki predsjednik javno tvrdi da je njegov veći od onog kojeg ima njegov sjevernokorejski kolega, što je dobro primljeno u svjetskoj javnosti pa je Trumpovim tragom odmah krenulo je i nešto naših domaćih HDZ-ovaca, koji su se počeli uspoređivati ni manje ni više, nego sa svojim šefom Plenkovićem. Nešto se ne tako davno s Plenkovićem pokušavao mjeriti Šeks, pa potom Brkić, pa Tomašević, pa lički  ginekolog Milinović, ali svi su nakon mjerenja ostali nekako pokisli. Dečki su krivo shvatili, dok su oni mjerili tko je više stranačkih kolega uhljebio i tako dokazivali svoju muškost, Trump je govorio o svojem velikom, crvenom, atomskom gumbu. Evo, jadni Darko Milinović, toliko je bio uvjeren u vlastitu veličinu, da je mimo Plenkovićevog favorita za funkciju ravnatelja jedne javne ustanove, inače HDZ-ovca, želio postaviti svojeg, također HDZ-ovca. Ne ide to tako. Lijepo mu je Plenković objasnio da javni natječaji postoje da bi se na transparentan način i na temelju stručnih kvalifikacija birali najbolji kandidati. Ako su iz HDZ-a, naravno.


Vijenac: Harry Potter

HTV 1, petak, 20:05 

Svi koji vole priče o malom čarobnjaku Harryju Potteru i njegovoj družini, došli su na svoje u petak kada je prikazan drugi nastavak (H.P. i odaja tajni). I to, za divno čudo, na Prvom i u udarnom terminu.

Kaktus: Invazija na Zemlju

HTV 1, ponedjeljak, 21:00

Prva epizoda serije o neidentificiranim letećim objektima ispodprosječni je uradak koji će one koji nisu bili posve sigurni kako se postaviti, samo još više zbuniti. Možda iduće epizode ipak budu gledljivije.