Kolumne 12.09.2018. 09:18. Zadnja izmjena: 12.09.2018. 09:19.

Logopedski kabinet Sonus

Polazak u školu

Do sada – lutka i ja, od sada – dva plus dva. Do danas – život bez briga, od sutra – torba puna knjiga. Do sada – potrči, preskoči, poskoči, od sutra – "Lijepo piši, otvori oči." Do danas – mamino i tatino zlato, i sutra ću biti i ne brinem se zato. (Mira Jurela)

Riječi ove pjesmice odličan su uvod u ovu kolumnu namijenjenu roditeljima čija su djeca sjela u klupe po prvi puta prošloga tjedna i započela jedno novo razdoblje života. Od zaigranih vrtićaraca postali su đaci prvaci te su pred njima novi izazovi i zadaci.

Spremnost djece za školu ovisi o njihovoj tjelesnoj, socijalnoj, emocionalnoj i kognitivnoj zrelosti. S obzirom na to da se djeca međusobno razlikuju u svojoj zrelosti, neka od njih će se lakše prilagoditi, a neka teže. Polaskom u školu djeca su izložena novoj situaciji gdje se trebaju priviknuti na novi ritam, nove zahtjeve, duže sjedenje, sklapanje novih prijateljstava, slušanje učiteljice, ali i pisanje domaćih zadaća.

Roditeljska je uloga pripremati ih na sve što ih očekuje i pružiti im podršku tijekom prvih tjedana škole. Važno je razviti pozitivan stav prema učenju, a školu prikazati kao mjesto na kojem se može naučiti puno novih stvari, uživati i radovati se. Također, veoma je važno da roditelji sudjeluju u školskom životu djeteta, posjećuju školu, surađuju s učiteljem/icom, prate prilagodbu i napredak, da razgovaraju s djecom o događajima u školi i stvaraju radne navike u pisanju domaće zadaće i ostalim obavezama. U pisanju domaćih zadaća poželjno je djecu naučiti da su sama odgovorna za nju, a roditelj pruža podršku i provjerava je.

Iako škola nosi mnogo radosnih trenutaka, moguće je da će neka djeca doživjeti razočaranje i neuspjeh i tada im je potrebno razumijevanja i podrške. Ukoliko primijetite da se vaše dijete teško prilagođava, da je uzrujano po povratku iz škole, ima problema sa koncentracijom i pažnjom, teško pamti slova, teže savladava čitanje i pisanje, ne razumije ili teže pamti gradivo - posavjetujte se s učiteljicom, stručnom službom škole i obavezno potražite pomoć stručnjaka.

Logopedski kabinet Sonus

Izvor: 3307