Kolumne 31.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Presađivanje Katruže

Rana jesen ili kasno ljeto najpovoljniji su za sadnju, dijeljenje i presađivanje božura koji u Međimurju poznajemo kao katružu. Najviše mu odgovara otvoreni položaj, zaštićen od ranojutarnjih zraka, propusno, humusno, plodno tlo u vrtu ili ispred grmlja na cvjetnoj gredici. Svojim nas cvjetovima može veseliti desetljećima. Prije sadnje tlo obvezno duboko prekopajte i obilno pognojite kompostom. Dijelove korijena s najmanje tri razvijena pupoljka posadite plitko, tako da ružičasti pupovi na korijenovu vratu budu pokriveni s tri centimetra zemlje. Ako božur posadite preduboko, neće mnogo godina procvasti, a ako ste ga i pravilno presadili, čekat ćete najmanje tri godine da se dobro ukorijeni na pravom staništu.
U listopadu još možete ubrati zelje, brokulu, kinesko zelje, blitvu, radič i poriluk. Može se naći i koja bučica ako je bila pokrivena, paprike i kasne mahune. Neki još nisu izvadili peršin, mrkvu, celer, pastrnjak, ciklu i hren. Povrće, kako smo pisali, spremite u podrum ili trap. Sve ispražnjene gredice raščistite, ne ostavljajući zaražene ostatke povrća na gredicama. Nemojte to stavljati u kompostište, nego sve usitnite, pospite vapnom i kompostirajte odvojeno, prekriveno slojem zemlje.
Ako imate prazne gredice, pognojite ih, preštihajte, usitnite i pripremite za sjetvu i sadnju. Do kraja listopada na njih još možete posijati špinat i matovilac te posaditi luk srebrnjak, lučice za mladi luk, češnjak, zimsku salatu i rabarbaru. Na drugi dio povrtnjaka koji je prazan, a zimi ne planirate uzgajati povrće, posijte ozime žitarice za zelenu gnojidbu, primjerice raž ili pšenicu. Iz klijališta uzmite staru klijališnu zemlju i razrađen bioenergetski materijal te sve zajedno promiješajte i utrošite za gnojidbu cvijetnjaka i povrtnjaka.

Izvor: 3053