Kolumne 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Proljetna njega

Želite li saditi ukrasno grmlje, a zemlja nije blatna, iskopajte rupu, ali pazite da bude dovoljno široka i duboka da u nju stane biljka s kontejnera. Sadnica treba biti na istoj dubini na kojoj je bila u rasadniku, a na dno stavite dovoljno komposta. Suhe grane na grmlju orežite ili ih prikratite, a biljku pognojite organskim gnojivom. Ako ruže niste pognojili u jesen, možete to napraviti još i sad, neposredno prije odgrtanja, a zatim ih orežite. U drugoj polovici mjeseca u plastične sandučiće posijte dragoljub, lijepe kate, salvije, petunije i kadifice.
Kad se tlo u vrtu dovoljno posuši, posadite ljiljane, gladiole i kane. Gomolje begonija posadite u cvjetne lonce i držite ih u toploj prostoriji, kako bi procvale u svibnju. Potkraj mjeseca posijte neven, ukrasni slak, kokotac, različak i drugo cvijeće koje se sije na otvoreno. Travnjaku je isto potrebna proljetna njega - dobro ga pograbljajte, izravnajte krtičnjake, možete ga i pognojiti, a kad trava naraste, prvi put kosite.
Sobno bilje treba obilnije zalijevati jer ima življu vegetaciju i postupno prihranjivati mineralnim gnojivom. Sobne i balkonske lončanice sada možete presađivati. Kad nabavljate cvjetne lonce, morate znati da većina biljaka ne voli presađivanje u velike posude, zato odaberite lonac za jedan broj veći od prijašnjih. Presađene biljke obilno zalijte, da zemlja što bolje prilegne uz korijen, zatim smanjite zalijevanje dok se biljka u novoj sredini ne ukorijeni. Prskajte ih samo po lišću.
Biljkama koje ne treba presađivati polovicu zemlje zamijenite svježim supstratom za određenu vrstu lončanica. Biljke koje su prezimile u podrumu iznesite van, na otvoreno, ali ipak zaštićeno i natkriveno mjesto na kojem ih za iznenadne smrzavice možete dobro pokriti.

Izvor: 3071