Kolumne 17.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Pukla "ljubav"?

Sada je valjda svakome, tko samo i površno prati međimursku političku scenu, nakon godinu i pol sadašnjih „vladajućih garnitura“ jasno da se međimurski SDP i HNS, a službeno su koalicijski partneri, baš i ne vole. Posljednji sukob novinarski sam pratio protekli tjedan. Premda se obično (tako je bilo dosad) dok se ide „izglađivati“ situacija, nas medije optužuje da smo krivo prenijeli ili „prenapuhali“ određenu informaciju, (a mi samo prenosimo izjave političara), međusobnu netrpeljivost lokalne političke elite počele su iskazivati otvoreno. Zaiskrilo je na slučaju izbora ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Župan Matija Posavec prošli je ponedjeljak sazvao „radni doručak“ s medijima. Dan ranije bio mu je rođendan, pa je odlučio počastiti novinare, no, prije jela sa svojim je zamjenicima održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o nekoliko tema. Između ostalog, prozvao je SDP zbog neizbora ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu. Šef međimurskog SDP-a Mladen Novak i saborski zastupnik te stranke Mario Moharić idući su dan, gle čuda, održali konferenciju za novinare o stanju u Bolnici. Doduše, tek nakon novinarskog upita koji je ipak sigurno očekivao, Novak je odgovornost za činjenicu što je jedna od najvažnijih ustanova u zdravstvenoj infrastrukturi Međimurja već godinu dana bez čelnog čovjeka prebacio na župana. To je bio tek svojevrsni uvod, da bi sve nekoliko dana kasnije kulminiralo na sjednici županijske Skupštine na kojoj su pljuštale i otvorene uvrede…
Bez obzira tko je u cijeloj priči o „hitnoj“ negativac, a tko pozitivac te čija je odgovornost manja, a čija veća - jedno je nedvojbeno. Odgovorni su političari. Struka? Ah, tko će se zamarati još i tom „sitnicom“. Tu bi se inače moglo ukazati i na vječnu „dilemu“ - je li bolje da zdravstvene ustanove „menadžerski“ vode liječnici ili osobe ekonomske, pravne, odnosno, slične struke.
Kad je riječ o netrpeljivosti lokalnog SDP-a i HNS-a tek podsjećam na proljetno „gađanje“ priopćenjima čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača i župana Posavca dok su se spotaknuli o Županijsku upravu za ceste. Potom je zavladalo ljetno zatišje, da bi župan prije koji mjesec na svečanoj sjednici povodom Dana općine Nedelišće, kad se „izborio“ za govornicu, rekao da mu u Čakovcu i Nedelišću - ne daju govoriti. Kovač se na to iz prvog reda nekako „čudno“ podsmjehnuo i nešto promrmljao. Bilo je toga još, a kako se ponovo „zažarilo“ posljednjih dana, bit će zanimljivo pratiti daljnji tijek događaja. Tim više jer se bliže predsjednički, pa parlamentarni, doći će i lokalni izbori, a u međuvremenu su se pojavili i neki „stari“ novi igrači poput Čačićevih reformista i Oraha.
Sretno, Veronika!
Protekli me tjedan iskreno obradovao i uljepšao mi dan telefonski poziv oca male Veronike - djevojčice koja je pala s kora crkve u Vratišincu. Nazvao me kako bi me obavijestio da je njegova kćerka probuđena iz inducirane kome. Prepoznala je roditelje i polako se oporavlja. U svoj brizi i nedaći koju je prošao, čovjek je pronašao vremena da radosnu vijest javi i nama.

Izvor: 3103