Kolumne 12.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Radovi u studenome

Zimsku salatu koja vam je ostala u vrtu obvezno prekrijte folijom. Čičoku koju ste posadili da vam služi kao ograda ili vam je vjetrobranski zaklon odrežite na metar visine - i dalje će razvijati gomolje koji će rasti. Gomolje sada možete brati, ali najbolje im odgovara čuvanje u zemlji. Jedan dio dobro je izvaditi i uskladištiti u podrumu ili u trapu za repu i tamo će izdržati pet mjeseci. Batat koji ste izvadili prije nego ga uskladištite držite na temperaturi od 30°C - 7 dana se suši kao i bundeva. Zatim ga uskladištite u plitke sanduke na temperaturi od 15°C.

Švedsku repu ili podzemnu korabicu u vrtu možete držati do kraja godine jer je ona jako otporna na zimu. U iznimnim slučajevima, možete je na zemlji prije zime prekriti debelim slojem slame. Možete je i lagano izvaditi iz zemlje i napraviti trap. 

Za trap odaberite zaklonjeno i suho mjesto i na 20 cm debelog sloja slame stavite piramidalno podzemnu korabicu korjenova utaknutih u slamu, s vratovima prema van. Prekrijte slojem dulje slame i na sve to stavite sloj od 10 cm zemlje. U studenome možemo još uvijek posaditi neko listopadno ili ukrasno drvo, ali marelice i breskve nemojte, pričekajte do proljeća. Travu posljednji put kosimo, pazite da vam otkos bude viši od 3 centimetra, a trava se obvezno pokupi.

Ako trajnice imaju plitko korijenje koje se razišlo, i njih moramo zaštititi. Pokrivamo ih smrekovim granjem ili debelim slojem treseta. Neke crnogorice treba zaštititi od snijega i njegove težine. Kao potporu uzmite tri kolca i zabijte ih u zemlju te preko njih položite tepih od pletene slame, kakav se obično upotrebljava u vrtlarstvu, ili neki drugi pokrivač.

Izvor: 3107