Kolumne 03.12.2018. 10:47. Zadnja izmjena: 03.12.2018. 13:14.

Logopedski kabinet Sonus

Saznajte više o dječjoj promuklosti

Promuklost je svako odstupanje od normalnog obilježja visine, intenziteta i kvalitete glasa. Ovisno o duljini trajanja simptoma, promuklost može biti akutna ili iznenadna koja traje kraće vrijeme i obično prolazi nakon odgovarajuće terapije ili kronična koja traje dulji vremenski period.

Kroničnu promuklost u dječjoj dobi mogu uzrokovati hiperkinetička disfonija, vokalni čvorići ili noduli, papilomi, psihogena disfonija, poremećaj glasa u pubertetu, kronični laringitis ili kronična upala sluznice grkljana.

Hiperkinetička disfonija javlja se najčešće uslijed dugotrajne pogrešne uporabe glasa kao što je preglasno govorenje, vikanje, napete vokalne ige, pretjerano kašljanje. Vokalni noduli nastaju kao posljedica dugotrajnog hiperkinetičkog načina fonacije. Opisujemo ih kao izbočenja slobodnog ruba glasnica u tzv. Frankelovim točkama (na granici prve i druge trećine glasnica). Hiperkinetička disfonija i vokalni noduli češće se javljaju u muške djece i to najčešće kod šestogodišnjaka, zatim između 9. i 11. godina, da bi njihova pojavnost naglo pala s pubertetom. Glasovi te djece su hrapavi, šumni s oscilacijama intenziteta i glasnoća.

Papilomi su izrasline na glasnicama uzrokovane virusima, koje se teško i dugotrajno liječe jer su sklone recidivima. Psihogena disfinija može se javiti u doba puberteta ili predpuberteta i to češće kod djevojčica nego dječaka. Događa se gubitak glasa pod utjecajem stresa ili bez nekih vidljivih razloga i nema organsku podlogu.

Poremećaj glasa u pubertetu manifestira se izostankom mijenjanja dječjeg glasa u muški. Uzrok, iako rijetko, može biti u poremećaju lučenja hormona, što utječe na rast larinksa ili je riječ o zdravom larinksu koji nije usvojio odgovarajuće fonacijske funkcije.

Kronični laringitis nastaje kao posljedica kronične iritacije grkljana nekim štetnim čimbenicima iz okoliša (onečišćeni zrak, prašina, dim cigarete…), kao posljedica česte uporabe glasa ili glasnog govora, kao rezultat dugotrajnog disanja na usta kod opstrukcija nosa te dugotrajnog kašljanja.

Izvor: 3319