Kolumne 01.07.2017. 10:11. Zadnja izmjena: 01.07.2017. 10:11.

Piše Bojana Španiček Kanoti

Štefe Koji Otvaraš, sjedi, pet

Novo moderno igralište osvanulo je prošloga tjedna na čakovečkom jugu. Veliko, šareno, zabavno, nudi puno različitih oblika igre, i još je obloženo tzv. antistresnom podlogom. Na ogromnu radost i zadovoljstvo mještana južnog dijela grada, nekako već naviknulih da su gradsko slijepo crijevo i da tekovine modernoga doba teško dospijevaju do njihove četvrti. Stare se Čakovčane ionako još i danas može čuti da je Čakovec do štreke, sve preko nje se ne računa, pa se jugači i ne bune previše. Novo su igralište zato dočekali s velikim veseljem, i doista, od otvorenja vrvi djecom i roditeljima.

Požurio je tako, čim je zašarafljen posljednji šarafić, igralište otvoriti i veliki poglavica Štef Koji Otvara - što i kako, nije bitno - sto metara ceste od nogometnog igrališta do crkve (bilo jednom u Savskoj Vesi) ili jedva upotrebljiv kružni tok (na tom istom jugu za koji ćemo opet mi, zla i sujetna piskarala, ustvrditi da gradske vlasti vole zaboraviti) - gradonačelnik će otvoriti sve.

Tako je i prošloga utorka, točno u 13 sati i na samo 35 Celzijevih stupnjeva u hladu, u pratnji svite gradskih nižečelnika i čak tri (tri!!!) službena fotografa još jednom stao uzdignute glave i započeo svoju recitaciju: "S ponosom mogu reći da je Grad Čakovec - grad prijatelj djece!" Dalje, kao što je već rekao, znate.

Spomenuo je pritom da je ovo tek prvo u nizu obnovljenih igrališta, da je na uređenje utrošeno 273 tisuće kuna, a nije izostavio ni jedan važan detalj - samo igralo donacija je privatne tvrke. Staro dotrajalo igralište zamijenjeno je novim jer je to omogućuo poduzetnik koji želi ostati anoniman, koji ne želi da mu se spominje ime i kojemu nije potreban niti jedan a kamoli tri fotografa da zabilježe hvalevrijedan potez. Pa kad se već neće poduzetnik pohvaliti sam, uskočit će Štef Koji Otvara i pohvaliti - sam sebe. Za uređenje je Grad izdvojio gotovo polovinu spomenutog iznosa, no, pitanje je što bi se točno uređivalo da nije bilo poklonjenog igrala.

Uhodao se čovjek u prvome mandatu, šteta u drugome posustati. I lani obnovljeno igralište u Perivoju Zrinskih napravljeno je, kaže Štef Koji Otvara, sponzorskim sredstvima, ali se petica iz zalaganja piše njemu. Sve su to politički plusići, naučio je, makar za to posudio i pokoje tuđe pero. Ili cijelo igralište. Sve što je u gradu ionako je gradsko, a što je gradsko - gradonačelnikovo je, je l'. I dobro zna da nitko neće čitati sitnim slovima ispisano "donacija privatnog poduzetnika", već će igralište ostati isključivo njegova, zasluga Štefa Koji Otvara. Potvrdili su to i prvi komentari na društvenim mrežama, pa tako jedan Čakovčanin piše: "Svaka čast gradonačelniku i gradskoj upravi".Doista, gradonačelniče, svaka čast!