Kolumne 29.05.2018. 09:39. Zadnja izmjena: 29.05.2018. 09:49.

Logopedski kabinet Sonus

Što je diskalkulija i kako je prepoznati?

Diskalkulija je specifični poremećaj u učenju matematike i u obavljanju matematičkih zadataka. Osoba s diskalkulijom ima teškoća s ovladavanjem matematike bez obzira na dostatan stupanj intelektualnog razvoja, normalno funkcioniranje osjetila i optimalne uvjete redovitog poučavanja. Može se pojavljivati u svim ili samo određenim matematičkim područjima te je valja razlikovati od akalkulije koja označava potpunu nesposobnost usvajanja gradiva iz matematike.

Iako je mnogoj djeci upravo matematika najomraženiji školski predmet, valja naglasiti da nema svako dijete, koje ima problema s brojevima i računanjem, diskalkuliju. Djeca s diskalkulijom imaju poteškoća kod brojenja, a naročito kod brojenja unatrag, zamjenjuju brojke koje slično zvuče, pišu brojke zrcalno, imaju poteškoće kod računanja i razumijevanju računskih operacija te im treba jako dugo da nešto izračunaju, ne mogu procijeniti je li brojevno rješenje prihvatljivo ili nije, ne uočavaju svoje pogrešne rezultate čak ni kod jednog te istog zadataka, problem im predstavljaju zadaci s više računskih operacija istovremeno i zadaci riječima, teško mogu pojmiti geometrijske oblike i prostorne odnose.

Još neki od znakova koji upućuju na diskalkuliju su nesposobnost da dijete jednim pogledom bez brojenja percipira količinu, loše kratkotrajno i dugotrajno pamćenje, loša vizualna i prostorna orijentacija, nesnalaženje u smjerovima lijevo/desno, spora obrada informacija u matematičkim aktivnostima, teškoće s nizanjem, teškoće u uočavanju obrazaca, nesnalaženje s novcem, poteškoće i nesigurnost u određivanju vremena na analognom satu, teškoće u vremenskoj organizaciji svakodnevnih aktivnosti.

Poremećaj je to koji zahtjeva preciznu i detaljnu dijagnostiku i procjenu te pravovremenu terapiju, a u nastavi individualizaciju pristupa u poučavanju matematičkih sadržaja.

Buzovečka 71
Čakovec
095 432 1002

Izvor: 3292