Kolumne 03.11.2017. 12:14. Zadnja izmjena: 03.11.2017. 12:58.

Komentar Velimira Kelkedija

Taj isti Čakovčanin

Onako u prolazu, jedan Preložanin dobacio mi je neki dan da se u njegovom gradu i dalje grade tvornice, dok se u Čakovcu samo fešta. S time se zasigurno ne bi složio barem jedan Čakovčanin koji želeći nam svima boljitak, eto, radi čak dva posla – jedan u zelenkastoj zgradi u čakovečkoj Ulici kralja Tomislava i drugi na Hrvatima posebno omiljenom trgu – Markovom trgu u Zagrebu. Jer u Čakovcu se, kako je taj isti Čakovčanin nedavno i sam rekao na sjednici Gradskog vijeća, također gradi. Jedan je novi trgovački centar već pod krovom, priprema se gradnja sljedećeg, jedna je benzinska postaja gotovo pred završetkom, u ne tako dalekoj budućnosti niknuti će još jedna... Na stranu to što je i u preloškom i u čakovečkom slučaju riječ o privatnim investicijama, no kako bi taj isti Čakovčanin prokomentirao činjenicu da u Prelog na posao dolazi više od pola donjeg Međimurja, stotine ljudi iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, naposljetku i stotine Čakovčana, da preloški čelnici (bez obzira na to koja je politička garnitura najzaslužnija) više ne moraju puzati pred stranim ulagačima, već se upravo oni (investitori) bore da dođu do parcele u jednoj od gospodarskih zona, da ipak nije samo tako nastala kovanica – preloško gospodarsko čudo. (U Prelogu posla ima, no, ruku na srce - uglavnom za minimalac ili mizerno više... jer ne bi stranci hrlili ni njima da radna snaga nije jeftina).

Vratimo se Čakovčaninu: bi li se taj isti čovjek mogao sjetiti posljednje greenfield investicije na području Čakovca? Ako izuzmemo trgovačke centre, benzinske postaje i štajaznam – pametne klupice. Ali zašto je lokalpatriotski nastrojen Preložanin rekao da se u Čakovcu samo fešta? Vjerojatno zbog Porcijunkulova, manifestacije kakvu Prelog nema. Eto ti sad zavidni, ljubomorni Preložaninu! I ne samo to. Čakovec ima i NearMe festival! Za slabije upućene to je onaj festival elektroničke glazbe na kojem je Grad Čakovec prošle godine, da prostite, popu..100.000 kuna, iznos koji je kao pokrovitelj transferirao na račun privatne tvrtke organizatora. Zli glasovi tada su počeli pričati da je taj festival organiziran ftruc, nakon što je mlada ekipa koja organizira popularni Forestland otfikarila gore navedenog Čakovčanina, kad je ovaj došao na ideju da se Forestland iz Brezja preseli u Čakovec.

U prosincu slijedi drugi pokušaj prošle godine slabo posjećenog festivala elektroničke glazbe u Čakovcui to – uz slobodan ulaz. Kako to? Jer nam je to, što jasno piše na lijepom šarenom plakatu (uz jednu pivovaru) omogućio Grad Čakovec. Da. Našim novcem. S onih prošle godine vjetrom otpuhanih 100.000 kuna, rekli bi ti isti zli glasovi, dok bi taj isti Čakovčanin s jednog posla iz zelene zgrade pohitao na drugi, u Zagreb. Da nam svima bude bolje!