Kolumne 03.02.2017. 13:09. Zadnja izmjena: 03.02.2017. 13:15.

Komentar Marijana Belčića

Tko čuva uplatnice godinama?!

U poštanskom sandučiću kuverta, šalje mi Čakom opomenu! Kaj je pak ovo(!?) prva je misao, psujem kroz zube, jer ja, uredni platiša, navodno nisam platio po 70 kuna za postupanje s otpadom za studeni 2014. godine i za srpanj 2015. godine, ukupno 140 kuna koje imam u roku osam dana platiti, inače će putem suda itd. itd...

A siguran sam da sam te račune platio. A možda i nisam? Ne znam, nije ni važno, važno je nešto drugo: zašto tek sada, kraj je siječnja 2017. godine, dolazi opomena?
Narogušio sam se jer sam prije koju godinu pisao o slučaju penzionerke iz Belice, kojoj je Ekoflor (tada koncesionar) ovrhom naplatio putem poznatog odvjetnika iz Zagreba neplaćeni račun na 55 kuna za odvoz otpada, stariji od tri godine! Uvjerena je bila da je to platila, ali kako dokazati, tko čuva uplatnice "za smeće" toliko dugo, kad više nema ni "papire" o gruntu na kojem su zazidali hižu!? A sirota je za 55 kuna navodnog duga morala platiti čak 960 kuna: dug plus zatezne kamate plus odvjetnička usluga plus...

A ja sam odlučio: neću platiti, jer zakon o obveznim odnosima - zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza (NN broj 35/05, 41/08, 125/11 i 78/15) kaže da zastarijeva za jednu godinu tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće... Samo moram preporučenom pošiljkom poslati Čakomu prigovor i pozvati se na zakon da bi se tim pravom mogao i (o)koristiti. Saznao sam da je Čakom ovih dana rasposlao oko 6.000 opomena dužnicima. Koliko od njih zna za to pravo, koliko će od njih, u strahu od moguće ovrhe (koja je skuplja) odmah platiti bez prigovora?

Matija Mađar, šef financija u Čakomu, na pitanje zašto se šalje ljudima opomene s više od dvije godine odgode i "žmiri" li se na dugove pri svakom godišnjem obračunu (za 2014. i 2015. godinu, pa i za 2016.), dao mi je, moglo bi se reći, umirujući odgovor.
Kaže da Čakom po zakonu nikome ne može uskratiti uslugu odvoza otpada, niti, pak, primjerice, ne ukopati pokojnika. S druge strane, Čakomovi dužnici su u ukupnom poslovanju poduzeća tek oko jedan posto "nenaplaćene realizacije", a na svakoj novoj uplatnici naznačeno je korisniku usluga ima li kakav nepodmireni dug, pa je to zapravo pravovremena opomena. (Kunem vam se, ja to nisam vidio na svojim uplatnicama!) I kaže da Čakom neće nikog tužiti za sto kuna, no, da ima dužnika čiji su dugovi osjetno viši, koje će morati i utužiti, a da građanima – ma svaka čast Čakomu – ne žele stvarati nove neugode i više troškove s ovrhama putem odvjetnika.

Ipak, meni neće biti neugodno prigovorom se pozvati na zastaru potraživanja. A vama?