Kolumne 02.12.2017. 00:39. Zadnja izmjena: 02.12.2017. 21:01.

Piše Vlado Murski

Tko se tuče taj se voli

Baš šteta! Ništa od fajta, iako sam se baš zaželio u poslijepodnevnom terminu srijedom, kad ionako na televizijama nema ničeg gledljivijeg, pogledati barem jednu dobru seosku tučnjavu (a sve je vodilo tome) u velikoj dvorani hrvatskog Sabora. Uz direktan prijenos, naravno. Kako je krenulo, jako je malo nedostajalo da mi se želja i ostvari na prošlotjednoj sesiji narodnih zastupnika, ali, na moju veliku žalost, niti dvodnevno zagrijavanje nije završilo šaketanjem. Prva, povijesna pljuska u visokom domu tako još nije pala, sve je stalo na verbalnom šamaranju i prijetnjama. A moglo je to biti nezaboravno iskustvo. Ono, već vidim kako se nekolicina HDZ-ovaca penje po SDP-ovcu Peđi Grbinu u pokušaju da ga zauzdaju i sruše na pod, HSS-ovac Krešo Beljak u isto vrijeme po dvorani ganja Stiva Culeja, Gordan Maras i Josip Đakić pred prestrašenim tajnikom hrvaju se na podu, dok u isto vrijeme general Glasnović nekoga cipelari u zadnjem dijelu dvorane. Nekolicina zastupnika stisnula se na stolu za članove Vlade i odande promatra demokratsku razmjenu mišljenja, a u svoj toj gunguli, poput ribe u vodi, s mobitelom u rukama, klizi i snima Ivan Pernar.

S galerije se čuju uzbuđeni glasovi učenika trećeg razreda jedne srednje škole, koja su odjevena u svoje najbolje krpice došla u Zagreb pogledati što i kako rade naši saborski zastupnici. Sretne li djece! Čemu sve to? Je li zaista ukidanje jednog istražnog povjerenstva, razlog za toliku nervozu. Ma, dajte ljudi, tko šiša i Agrokor, i INA-u, i HEP i nekakav proračun, i Istanbulsku konvenciju, čuvajte vi svoje zdravlje, nemojte se sekirati oko sitnica, zar nije dovoljno stresno već i to što će vam radni tjedan ubuduće počinjati utorkom, umjesto srijedom? Jednom kad počnete trošiti biljne pripravke za smirenje, bit će kasno. Zato, opustite se, puno je još do mirovine. A možda i prođe ideja predsjednika Sabora Jandrokovića da se nekolicina vaših predstavnika lijepo dogovori oko nestavljanja na dnevni red problematičnih tema. Kad svi budete jednako mislili, neće biti niti stresa.

Ograđujemo se…

Evo, čelni ljudi HRT-a ne žele da netko misli drugačije, pa su čini se, krenuli u konačnu akciju micanja Aleksandra Stankovića s malih ekrana. Desnica, koja na sam spomen Stankovića gasi televizor, jednako kao što su to činili i kod nedavno „smaknute“ Maje Sever koja je utočište našla upravo kod Stankovića u Nedjeljom u dva, na sve je moguće načine pokušavala utjecati na njegovo micanje s javne scene, a ovi u vodstvu HRT-a samo su tražili povod. I našli su ga, a gdje bi drugdje, nego ondje gdje su emocije najjače - na temi Domovinskog rata.

Kukavički su se, jednako kao što su se ne tako davno ogradili od Maje Sever, sada ogradili i od  Stankovića. Nije problem što se HRT „…poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje se od stajališta iznesena u emisiji Nedjeljom u dva 19. studenoga…“, već u činjenici da na HRT-u, izgleda, kane zakinuti svako iole kritičko promišljanje. Ispravno će biti jedino promišljanje tamo nekog mudraca u tamo nekom stožeru, pa će dragi naši voditelji svoja pitanja, ali i odgovore sugovornika prvo nositi na odobrenje. Poznato? Ali, da ne bi ostalo samo na tome, Aleksandra Stankovića dohvatilo se i famozno Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES) kojem je predsjednik Zvonimir Šeparović.

Sa HNES-om nema labavo

HNES 21. studenoga  „upućuje na znanje i ravnanje, najprije, svim Hrvatima i hrvatskim domoljubima u zemlji i svijetu, a posebno predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade, Predsjednici države i DORH-u: Etičku osudu Aleksandru Stankoviću, zvanom Aca, za veleizdaju“ (!) Osim etičke osude smatraju da za Stankovića treba uslijediti i kazneni postupak, te da je upravo Stanković primjer da zakonodavac razmisli o tome da se donese dopuna zakona o tome tko, kada i zašto može izgubiti državljanstvo. HNES iznosi i zanimljiv prijedlog: - Ukoliko se, sa krajnjim rokom do subote, hrvatskoj javnosti ne objavi da je Aleksandar Stanković dobio otkaz na Hrvatskoj televiziji i da je počelo njegovo procesuiranje za veleizdaju, onda valja u nedjelju preskočiti obiteljski objed (i okupiti se) pred zgradom HTV-a, u kojoj su se na početku Domovinskog rata okupljali prvi pripadnici narodne garde…Yes!!! Imat ćemo novi šator! Na Prisavlju! Ima li kraja ovom ludilu?

Vijenac: Teorija velikog praska, RTL 2, od ponedjeljka do petka, 22:00

Krenula je i nova sezona kultne serije Teorija velikog praska. Ove likove se jednostavno voli ili ne voli, a ako ih volite nikad vam ih nije dosta.

Kaktus: Početak kraja, RTL, petak, 01:10

Arnolda Schwarzeneggera navikli smo viđati u svakakvim ulogama, ali u Početku kraja meni djeluje smiješno i izgubljeno. Valjda zbog radnje filma koju sam neoprezno pročitao prije gledanja…