Kolumne 15.02.2017. 19:32.

Udruge diljem Međimurja

Tko su Bogovi prirode, a gdje su žabe žedne?

Iščitavam ovih dana popis udruga koje su se javile na redovni godišnji natječaj Grada Čakovca s ciljem da im se financijski pomogne u provedbi njihovih projekata. Kako to obično biva, a posebno darežljivi političari znaju biti u izbornim godinama, većina je dobila nešto, neki - ništa. Među onima koji često ostaju kratkih rukava te su primorani tražiti druge izvore financiranja ili čekajući bolja vremena egzistiraju samo na papiru, mahom su široj javnosti nepoznate i udruge zanimljivih naziva.

Jeste li primjerice znali da u Čakovcu postoji Udruga ljubitelja saune i zdravog života? Unatoč vjerujemo plemenitim namjerama njenih osnivača, gradonačelnik Stjepan Kovač ipak im je uskratio proračunski novac za njihov projekt imena Promocija, razvitak i unapređenje korištenja saune u svrhu zdravog života i socijalnog aspekta druženja. Kad smo kod zdravog načina života, što svakako uključuje i sport saznajemo da u Čakovcu postoji Nogometni klub Međimurje 04 (koliko je uopće nogometnih klubova Međimurje ili Čakovec?), dok će ljubitelje životinja, uključujući i riba vjerojatno obradovati spoznaja da Čakovec ima i Sportsko ribolovno društvo Ulovi i pusti. Prema registru udruga Ureda državne uprave u Čakovcu je (ne uključujući prigradska naselja, registrirano ukupno 166 udruga). Na području cijele Međimurske županije njih 1.190. To je broj onih čiji je status, po registru, aktivan, iako ih je niz vjerojatno zapravo neaktivno. Originalnih naziva međutim ne nedostaje. Nema izravne veze sa strojevima i strojarstvom, no, u Pribislavcu postoji udruga Hrvatski strojni prsten (pojam strojni prsten podrazumijeva oblik povezivanja poljoprivrednih proizvođača). Ako ste skloniji duhovnim sferama u istome mjestu možete se učlaniti u Kreacionističku udrugu Postanak, a ukoliko ste u potrazi za pravdom također pravac Pribislavec – u Udrugu pravice građana Juš urbariana. Držite li se radije Čakovca, po istom pitanju možete se uputiti u udrugu Nova pravednost u praksi.

Unutarnji mir pak možete pokušati pronaći i na međimurskim bregima, u Okruglom Vrhu gdje se nalazi sjedište Društva za integraciju uma, tijela i unutarnje svijesti Institut Imbia. Nisu duhovnjaci, već izviđači – u Orehovici postoji Odred izviđača Bogovi prirode. Trava jest, barem dok se ne osuši, najčešće zelena. Zašto onda ne ekološku udrugu nazvati Zelena trava? Sjedište joj je u Paragu. No, kad bi netko u istome mjestu odlučio osnovati još jedno ekološko društvo i nazvati ga primjerice Žedne žabe to mu vjerojatno ne bi pošlo za rukom. Zato jer se Žedne žabe već zove Kulturno umjetničko društvo u Paragu. U svakom slučaju i zaštita okoliša i kultura tamo su pokriveni. Za kraj čitateljima ostavljamo neka sami istraže čime bi se konkretno mogla baviti udruga naziva Konkretno iz Čehovca ili Savez udruženja Međimuraca sa sjedištem u Šenkovcu.