Kolumne 03.09.2017. 03:47. Zadnja izmjena: 03.09.2017. 03:47.

Piše Bojana Španiček Kanoti

TV kolumna: Dečki s Markova trga naučili lekciju

Ostat će ljeto 2017. zapamćeno kao rekordno. Kažu, nije se ni u zlatno doba Juge zalomila ovakva turistička sezona, što je na prvu dobra vijest, ali za sobom ipak povlači i neka druga pitanja. No, crne rekorde obaraju ove godine i brojke požara koji gutaju dijelove šuma, obala, otoka, makije, maslinika, vinograda, a negdje čak i kuća. U tjednu iza nas, gotovo iz sata u sat stizale su vijesti da se negdje požar rasplamsao ili je buknuo novi, gorjelo ih je na mahove i 30-tak uzduž linije od pedesetak kilometara. Kad se kod Zadra približio autocesti, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naložio je da se na naplatnim kućicama podignu brklje bez naplate cestarine, a i ministar obrane Damir Krstičević vojsku je stavio na raspolaganje. - Tu smo da pomognemo svom narodu, rekao je.

Čini se da su u nedavnoj, jedva izbjegnutoj katastrofi kod Splita, dečki s Markovog trga naučili lekciju. Nitko nikoga nije ni za što optuživao, nitko se nije ponašao kao uvrijeđena frajla, a čak se i premijer Andrej Plenković suzdržao od lupetanja o interesantnim i atraktivnim požarima. Sad je okrenuo ploču pa za piromane traži najteže sankcije.Teže, nadam se, od onih koje se šakom i kapom dijele za vrijeđanje premijerova lika i djela.

Nije nikakva novost da netko pozorno prati tko i što piše ili govori o našem (velikom?) vođi. Nije tako iznenadila ni prekršajna prijava protiv 18-godišnjeg mladića koji je u Poreču za premijerova posjeta uzviknuo HDZ lopovi! Lopine! Odmah su mu, ispričao je mladić, prišla dvojica policajaca u civilu, te ga zamolila da se stiša. Ponudio im je svoju osobnu iskaznicu, rekli su da ne treba, te otišli. No, nešto kasnije, stigao mu je, i to na radno mjesto, poziv na sud zbog remećenja javnog reda i mira.

Zapanjuje brzina kojom se sve odigralo - od povika na cesti do prekršajne prijave prošla su svega dva sata - brzina koju bismo priželjkivali u mnogim drugim slučajevima. Ne i u ovom u kojem je, budimo iskreni, mladac samo poviknuo ono što je velika većina nas barem jednom prevalila preko usana. A potvrđeno je, uostalom, i na sudu.

Tko je upucao Mamića?

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se, nakon što su mu nepoznati napadači propucali nogu, Dinamov savjetnik Zdravko Mamić uspjeti pojaviti na sudu u Osijeku, gdje bi mu se u rujnu trebalo nastaviti suđenje za utaju poreza i zloporabu položaja. Na svakakve se komentare nakon pucnjave na Mamića moglo naići, mnoge poptuno neprimjerene i neumjesne, a tijek istrage i dalje se prati s velikom pozornošću - je li pucnjava bila samo upozorenje ili se radilo o traljavo izvedenom pokušaju ubojstva? Šalju li mu poruku huligani, navijači ili možda mafijaši? Postoji li mogućnost da je gazda sam naručio metak kroz bedro, baš da izbjegne suđenje? Svi su scenariji mogući, a možda nas iznenadi i neko potpuno neočekivano objašnjenje - kad je Zdravko Mamić u pitanju, vrijedi ona stara - ništa nas ne može iznenaditi.

Guzice i sise na HTV-u

Iznenađuje zato pojava pojedinih televizijskih lica, ponajprije onih u kadrovima HTV-a, javne televizije koja ima jasno propisan Kodeks odijevanja. Propisuje cjelovit izgled voditelja i reportera, od odjeće i nakita do frizura i dužine kose. Posebno se to odnosi na informativce, koji svojim izgledom ni na koji način ne bi gledatelje smjeli odvraćati od teme o kojoj govore. A pogotovo ne iritirati. Mene je osobno više strah. Primjerice, da će umjetne trepavice Dajane Šošić preko ekrana mene piknuti u oko, ne nju, ili da će Mirti Šurjak, uslijed izvještavanja o voljenome Hajduku, eksplodirati silikonom ispunjene usnice.

Znam, znam, ima HRT trenutačno puno većih problema od guzica i sisa, i s velikom se strepnjom čeka jesen kad se novo rukovodstvo na čelu s Kazimirom Bačićem više neće moći izvlačiti na grijehe prethodnih uprava, nego se napokon početi hrvati s bremenom koje ih je dočekalo. Osim ako, kako to već imaju običaj, krenu od najtrivijalnijih problema, pa već na jesen svoje tv pulene ipak malo dovedu u red.

VIJENAC: M.A.S.H., RTL kockica, pon-pet, 20:45

Kad već program ne proizvode, RTL-ovci tu i tamo piknu koji biser, poput legendarne američke serije M*A*S*H*. Istina da serija smještena na južnokorejskoj bojišnici baš i nema što raditi na dječjem kanalu, ali mi stariji rado ćemo se prisjetiti zgoda Hawkeyjea i ekipe.

KAKTUS: Ritam ljeta, ponedjeljak, 21. kolovoza, 20:00

Odabir glazbenog gosta u inače ugodnoj emisiji poprilično me šokirao. Glazba koju svira sastav Učiteljice, da u aranžmanima nema tambura, zvala bi se cajkom. Da, popularne su, ali HTV nije tu da se povlađuje baš svemu što široke mase vole.