Kolumne 17.10.2017. 07:45. Zadnja izmjena: 17.10.2017. 07:45.

Piše Vlado Trstenjak

TV kolumna: Hrvatski muževi u austrijskom bordelu

Bio sam ponosan na Hrvate proteklog petka. Dobili smo, barem muški dio populacije, veeeeliko priznanje i to ni manje ni više nego od prostitutki iz jednog austrijskog bordela. Voditelj RTL-ove središnje informativne emisije u najavi istraživačkog magazina Potraga, u petak, ne bez ponosa rekao je kako su u bordelu u Villachu, koji je ekskluzivno za RTL otvorio svoja vrata,  najomiljeniji gosti upravo Hrvati. Nisam odgledao do kraja, pa sam bio uskraćen za informaciju zašto upravo Hrvati? Pretpostavljam da nije samo zbog naše širom svijeta poznate obdarenosti (prema nekim statistikama, u tome nas ipak šišaju Bosanci i dobar dio Afrike) ili zbog podebljeg novčanika (prema nekim statistikama tu nas šišaju gotovo svi). Mora da je nešto drugo: pretpostavljam čuvena uljuđenost hrvatskih mužjaka, koji nakon nedjeljne mise i nakon što doma zakonitoj pokažu putni nalog koji su si sami napisali, krenu put zasniježenih skijališta oko Villacha, i za pola sata druženja sa samilosnim damama koje je nevolja u Villach dovela s istog tog Balkana izdvoje hrpicu eura. Možemo se mi zezati, ali nije mala stvar kad čovjek zna da je hrvatski muškarac bar negdje dobrodošao.

Kad smo već kod zakonitih, nije mi jasno zašto se podiglo toliko bure oko nekoliko šamara koje je jedan poštovani hrvatski župan zalijepio svojoj zakonitoj. Pa, omaklo se čovjeku i nije, je li, kako bi to rekli neki poštovani HDZ-ovci, tukao tuđu. Osim toga, žena je istoga dana viđena kako bez štaka i bez gipsa hoda ulicom… A, poštovani župan, ostat će i dalje župan.

Povjerenstvo

Također u petak, zagriženi teveljupci mogli su uživati u još jednom napetom činu tragikomedije u režiji SDP-a i HDZ-a, upriličenoj u Hrvatskom saboru. Scenarij potpisuje  Andrej Plenković, produkciju Ivica Todorić. Osim što, kako je bilo predviđeno, nisu izabrani ustavni suci, nije osnovano niti famozno saborsko povjerenstvo koje bi se trebalo baviti slučajem Agrokor.

Prvo je SDP htio povjerenstvo, a za uzvrat bi glasali za ustavne suce, ali HDZ nije za to htio niti čuti, onda su se ipak dogovorili da se glasa i za jedno i za drugo, ali se nisu uspjeli dogovoriti za što glasati prvo, crveni bi povjerenstvo, pa onda suce, a plavi suce, pa onda povjerenstvo, pa kad su crveni bili na korak da to prihvate, onda su plavi tobože pristali da se prvo glasa za povjerenstvo, ali da se članovi biraju kasnije, i da u povjerenstvu ne sjede bivši ministri, a istovremeno su u povjerenstvo uvalili bivšu članicu NO-a Agrokora, što crveni nisu nikako mogli prihvatiti, ali su za svaki slučaj čekali u saborskom kafiću radi osiguravanja kvoruma. Dobra je to bila predstava, međutim, bez sretnog završetka. Rekli bi kritičari da je falio onaj fini, završni dodir.

Međutim, nitko se nije usudio mijenjati scenarij bez scenarista, koji je baš u to vrijeme otputovao papi Franji u Vatikan. Priča se da će se Plenković papi požaliti i na neke zabludjele ovčice koje mu s oltara sve otvorenije dociraju i ruše autoritet. Možda će dobri papa Frane poslušati molbu i ukoriti svoje nadobudne buntovnike u mantijama.

Producent, Ivica Todorić, pak je kažu, za vrijeme predstave otputovao u Beograd. Onako, za svaki slučaj, ako se publici slučajno ne svidi predstava.

Što se valja iza mirnog TV-ekrana?

Bivši čelni ljudi HRT-a očito su iza sebe ostavili ozbiljne probleme unutar kuće, a novi u zadnjih pola godine nisu  uspjeli sustav dovesti u red. Ravnateljstvo „ratuje“ s Radničkim vijećem HRT-a, koje je prije nekoliko mjeseci odbilo prihvatiti prijedloge nekoliko pravilnika koji se tiču sistematizacije radnih mjesta, plaća i unutarnjeg ustroja. Međutim, nakon što je nedavno donesen pravilnik o korištenju društvenih mreža koji zaposlenima na HRT-u, ali i članovima Programskog vijeća i Nadzornog odbora propisuje da ne smiju komentirati uređivačku ili poslovnu politiku HRT-a, Radničko vijeće potužilo se Ministarstvu rada te od Ministarstva kulture zatražilo upravni nadzor, a o svemu su izvijestili Vijeće za elektroničke medije i Sabor. Osim Radničkog vijeća, na zadnje noge se ranije diglo i Programsko vijeće koje je na hitnoj sjednici iznijelo stav da glavni ravnatelj nije ovlašten uređivati rad Programskog vijeća čiji su članovi izabrani u zakonskoj proceduri, te smatraju da se Programsko vijeće izuzme iz pravilnika o korištenju društvenih mreža. Vjerojatno bi na isti način reagirao i Nadzorni odbor, da postoji, ali javna televizija, nakon što je naprasno maknut stari, još ga uvijek nema.

Nedavno sam spomenuo izvješće Službe za jezik i govor HRT-a s generalnim zaključkom da kvaliteta govora na javnom televizijskom servisu nije ni niska ni visoka, nego da se koleba, a o toj temi odmah su progovorili u emisiji Dobar dan, Hrvatska. Gošća, profesorica Nives Opačić, jasno i glasno, konkretnim primjerima je pokrijepila kako se na televiziji ne bi smjelo govoriti. Ipak se kreće.

Vijenac: Kim Jong-Un - HTV 1, srijeda, 20:05

U svijetlu aktualnih napetosti oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje, dokumentarna, neautorizirana biografija sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una, baš je dobro „sjela“. Uvijek je dobro znati nešto više.

Kaktus: Svemirski marinci - RTL, četvrtak, 23:00

HTV, NOVA i RTL u nekoiko su dana na svoje programe (pri)pustili nekoliko sjajnih SF filmova, a RTL nas je u četvrtak i petak nepotrebno „počastio“ vrlo lošim uratkom – Svemirskim marincima.