Kolumne 17.09.2017. 21:52. Zadnja izmjena: 17.09.2017. 21:56.

Piše Bojana Španiček Kanoti

TV kolumna: Skriveni jesenski televizijski aduti

Jesen se polako zalaufala, ali naše domaće televizijske kuće još nisu službeno otkrile adute kojima će pokušati prikovati gledatelje baš uz njihove programe. Kakve-takve novitete uvela je za sad samo RTL televizija, koja je osvježila svoju središnju informativnu emisiju RTL Danas, nešto dužim trajanjem i novom iritantnom glazbicom, pa voditeljsko kormilo prepustila Ani Brdarić, te vikendom Tomislavu Jelinčiću. Iz programa je nestala lifestyle šalabajzerska Sve u 6, vratili su istraživački magazin Potragu u 19:30, pa se požurili s novom sezonom kulinarskog showa Tri, dva, jedan - kuhaj!

Moram priznati da sam poklonik ovog formata, pratila sam i prijašnje sezone i zbilja sam se radovala što ću večerima imati uz što odmoriti mozak. No, nova mi sezona nekako nije sjela. Popravili su sve prošlogodišnje mane - kasni termin, pa cjepkanje RTL Direktom, žiri je osvježen simpatičnom Matejom Domitrović i povratnikom u televizijsko kulinarstvo Matom Jankovićem, gotovo neprepoznatljim s koliko strpljenja i živaca pristupa kandidatima. No, sve je toliko razvučeno, da do ocjenjivanja već 13 puta prošetam drugim kanalima - bedasto osmišljen uvodni kviz, usporeni umjetnički kadrovi prženja luka ili sjeckanja mrkve, a i kandidati su svi još fini i dobri i nedostaje onog reality segmenta koji emisiji daje poseban šarm i koji će vas prikovati uz ekrane (okorjeli fanovi sjetit će se tete Vesne iz jedne od prijašnjih sezona - e, to je bio show!).

Sve u svemu, RTL nam je ponudio mlakost, a NOVA TV za sad je najavila samo neku domaću sapunicu u kojoj će glumiti Nives Celzijus...

Dobrojutarnji aduti

Na HRT-u su neke emisije otpisane, neke su najavljene, a i voditeljski će se kadar pofriškati, što novim licima, što, navodno, i nekim povratnicima.

Najviše se nagađa tko će preuzeti vođenje Dnevnika, koji već godinama gleda u leđa konkurenciji s komercijalnih televizija. Za sad je poznato samo da će poziciju zadržati Marta Šimić Mrzlečki, dok se užurbano traže zamjene za inače korektnu Mirjanu Posavac i drvenog Branimira Farkaša. Spominje se tako ime Ivana Doriana Molnara, dugogodišnjeg dobrojutrića, mladog, ugodnog, snalažljivog. I nedovoljno iskorištenog. Često su na HRT-u nesvjesni kojim resursima raspolažu, a i redakcije kao da su međusobno udaljene planetima, a ne tek koju sobu na Prisavlju. Pomalo je zato nevjerojatno što talent Ivana Doriana, baš kao nedavno Tomislave Gudelj, nije prepoznat i prije nego što je sjeo u voditeljsku fotelju emisije Dobro jutro, Hrvatska. Tek smo ga nedavno tako počeli gledati u javljanjima u informativne emisije, a prebrodi li početni šok koji mu se za sad još osjeti, njegova prirodnost i nenapadnost mogle bi barem malo popraviti gledanost, preuzme li doista vođenje Dnevnika.

Što je najgledanije?

No, HRT ima brojke koje će to opovrgnuti! S četiri programa ovog ljeta upravo Hrvatska radiotelevizija bila najgledanija nacionalna televizija, pokazalo je izvješće agencije AGB Nielsen. Od 1. lipnja do 31. kolovoza, ukupni udio gledanosti (SHR) za sve HRT-ove programe u zbroju iznosio je 28,69 posto, što je za 0,44 više od druge po gledanosti nacionalne televizije i 7,38 od treće. A sad pazite koji su sadržaji bili najgledaniji: utakmica Hrvatska-Island, utakmica Lige prvaka između Reala iz Madrida i Juventusa, emisija o vaterpolu sa Svjetskog prvenstva, te prijenos mise iz Knina na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i prijenos Sinjske alke. Program vlastite proizvodnje kojem gledanost ne jenjava samo su kultni Plodovi zemlje. Sve ostalo su, dakle, sadržaji koji bi se gledali i da ih je emitirala bilo koja nacionalna televizija, možda čak i neka afganistanska. Dalo bi se tako zaključiti da je HRT-u pametnije novac, umjesto u vlastitu produkciju, u potpunosti usmjeriti u otkup prava prijenosa. 


VIJENAC: Zapisano u kostima

HRT, srijeda, 21:00

Iako reprizne, epizode znanstveno-dokumentarnog serijala čiji je autor najpoznatiji hrvatski forenzični antropolog i bioarheolog dr. Mario Šlaus, donose nove i nevjerojatne povijesne spoznaje, i to samo proučavanjem starih kostura. Pravi CSI-evci, a naši.

KAKTUS: Direkt

RTL, 6.9., 22:15

Zoran Šprajc u svojem je Direktu ekskluzivno, kako on to već običava, ugostio najpopularnijeg hrvatskog političara, gospodina Nikog. Razgovor s praznom stolicom, klimanje u prazno, potpitanja na nepostojeće odgovore - jasno je što je pjesnik htio reći, ali ja sam od susramlja morala promijeniti program.