Kolumne 10.07.2017. 13:24. Zadnja izmjena: 10.07.2017. 13:25.

Prozor u svijet

Tv kolumna Vladimira Trstenjaka: Kome je Bara dala?

Susjeda Bara stisnutih se šaka približavala podrumu u kojem je Štef završavao pražnjenje zadnjih litara davno ciknutog vina koje je nekim čudom ostalo zaboravljeno u pomalo truloj bačvi u Štefovom inače besprijekorno čistom podrumu. Štef je izdaleka čuo Barine korake pa je spreman dočekao ženski lik koji se pojavio u okviru njegovih vrata i zamračio podrumsku prostoriju, pokušao se, onako pod gasom, čak nasmijati korpulentnoj Bari, ali mu se smiješak zaledio kad je u Barinim rukama ugledao plavu kovertu s ljubičastim pečatima. Kuverta mu se činila nekako preozbiljna, gotovo prijeteća, poštambiljana svim tim velikim okruglim pečatima. 

- Ne bu dobro, pomislio je Štef, plaho pogledavši prema Bari koja se na vrhu stepenica slavodobitno smješkala...  - Sused Štef, jesam ti govorila da ti se ne isplati igrati sa mnom? Evo ga, stiglo je rješenje Arbitraže, možeš si sad svoju ogradu zadnji put pogledati, jer već sutra ide van. I da znaš, ja bum angažirala dečke kaj makneju tu sramotu, a ti ćeš platiti trošak, jesam ti lijepo rekla gdje je međa, ali ne, gospon misle da su najpametniji... neumorno je mljela Bara na podrumskim vratima mašući plavom, velikim štambiljima ispečatiranom kuvertom.

Samo trenutak je bio dovoljan da iz Štefofe glave ispare ostaci alkoholnih para i da sam sebi prizna da je izgubio. A toliko je nade polagao u časne ljude iz Arbitražnog suda kojeg su on i Bara zajedno angažirali da im u miru riješe dugogodišnji spor zbog nekoliko metara naherene drvene ograde za koju je Bara uporno tvrdila da je bar jedan pedalj unutar njezine parcele. Štef je naravno, mislio drugačije, ali eto, radi mira, dao je da im cijelu priču riješe arbitri. Istina, niti Bara nije bila za odbaciti, preko te iste ograde Štef je često znao baciti oko, kad se Bara u plavoj kratkoj kuti i, kako se činilo, ničim ispod kute, motala po vrtu čupajući korov na gredicama s krastavcima i paradajzom. Štef si je bio dobar s izabranim arbitrima, posebno s predsjednikom, susjedom Đurom, puno su vina zajedno popili, ali onda je jedne večeri Štef slučajno vidio kako taj isti Đuro diskretno ulazi u Barinu kuću iz koje je izašao tek pred svitanje.

Štef ne priznaje arbitražu

Štefa je to strašno pogodilo. Tada je shvatio da je arbitražni proces bespovratno kontaminiran i kompromitiran i da mu se ne piše dobro, povukao je svoju suglasnost na arbitražu, ali arbitri nisu prihvatili njegove argumente da je Bara utjecala na predsjednika, a možda i na druge arbitre. Imao je čak i dokaz, fotografiju i tonski zapis predsjednikovog noćnog posjeta Bari snimljen mobitelom, ali nije pomoglo. Pedalj Štefofe djedovine pripast će Bari ako hitno nešto ne poduzme. Možda jedino da ne prizna odluku arbitraže? Nije od Bare htio primiti plavu kovertu i oštro ju upozorio da ne radi jednostrane poteze i da ne pokušava maknuti ogradu, jer će inače raditi motike, bez obzira što ih vežu dugogodišnji dobrosusjedski odnosi. Bara je samo frknula nosom i odbrusila da su arbitri rekli svoje i da će ona ravnati prema odluci. I točka. O bespovratno kompromitiranom i kontaminiranom procesu arbitraže, čak su izvještavale i sve televizije, a Mirjana Hrga s RTL-a, slučaj je pratila kao da joj je to zadnje u životu. Toliko strasti unijela je u svoju izvanrednu emisiju posvećenu Barinom i Štefovom sporu, da sam povremeno bio ozbiljno zabrinut za njezino zdravlje. Čekao sam samo da  Mirjana Štefa pozove neka Bari objavi rat i svu svoju mehanizaciju i rodbinu stacionira uz klimavu ogradu radi obrane djedovine. NOVA i HRT bili su ipak nešto suzdržaniji.

U HRT-ovom Provjerenom ponovo se pojavljuje "naš" Damir Smrtić, i bez bilo kakvog prenemaganja, ili podilaženja, ono što se do sad moglo vidjeti ostavlja dojam da je Smrtić izrastao u urednika koji može suvereno vladati i scenom i sugovornicima.

A u treći Dnevnik nam se vratio Siniša Kovačić, urednik i novinar, ali ipak najpoznatiji po neuspješnom obnašanju dužnosti  vršitelja dužnosti Glavnoga ravnatelja HRT-a. A kaj buš, možda će mu uređivanje i vođenje trećeg Dnevnika bolje ići...


Vijenac: Vjetar u kosi

Aleksandar Stanković, osim što ide na jetru desničarima zbog svoje emisije Nedjeljom u dva, pokazao je da zna raditi i druge stvari. Vijenac za ironični naslov serijala Vjetar u kosi (Stankovićevoj), ali i za kompletan uradak. 

Kaktus: Sudnica

"Odvjetnička serija", kako RTL-ovci nazivaju domaći serijal pod nazivom Sudnica, jedan je od onih televizijskih formata zbog kojih bi naručitelje, trebalo pozvati na odgovornost zbog trošenja novca. Loše do zla boga.