Kolumne 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Zaboravljeni ili prešućeni?

UPIREMO PRSTOM

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige bio je lijepa prilika da se i mi Međimurci, među poznatim i manje poznatim autorima kniževnih djela, prisjetimo jednog od naših slavnih sinova Milivoja Slavičeka. Dok su u Zagrebu organizirali književno-znanstveni kolokvij povodom njegovog 80. rođendana (24. listopada 1929. godine), u njegovom Međimurju, Čakovcu i Prelogu nitko se nije sjetio poznatog pisca. Stidimo li se mi to svojih slavnih sugrađana ili su oni koji se bave organizacijom takvih priredbi jednostavno zakazali i zaboravili na to?
Sreća je što čovjek ima prijatelje, pa se tako i jedan od Slavičekovih prijatelja sjetio prilike i obljetnice te u našem listu objavio napis o njemu.
Oni koji su organizirali priredbe, ili nisu, a mogli su te možda i trebali, nisu se sjetili Slavičeka. Nisu se sjetili ni Jože Horvata, našeg slavnog pisca i moreplovca. Njega se ovaj put nisu prisjetili čak ni njegovi Kotoripčani. Mada, ruku na srce, moramo priznati da oni njega uvijek rado i zovu i prime, a kako posljednjih godina baš nije više najboljeg zdravlja, često i posjete u Zagrebu. Ako bi se Kotoripčanima, kad je Joža u pitanju, takav propust i mogao oprostiti, to nikako nije slučaj kad se radi o Čakovcu, Prelogu i Slavičeku.
S obzirom na poodmakle godine i s jednim i s drugim piscem, vjerujemo da više, na žalost, neće biti baš puno prilika za susrete. No, oni kojima je posao organizacija priredbi takvog tipa o tome, izgleda, baš ne vode računa.
Kolikogod mogli biti zadovoljni brojnošću priredbi vezanih uz knjigu, književnost i čitanje organiziranim po školskim, općinskim i gradskim knjižnicama, to isto ne bi se moglo tvrditi i za udruge koje se bave tim područjem. Izuzetak je među njima čakovečki Ogranak Matice hrvatske koji je također organizirao nekoliko priredbi.

P.S.
Sredinom godine pada nam obljetnica vezana uz još jednu slavnu osobu iz Čakovca. Za razliku od spomenutih pisaca, ona više nije među živima. Ne želim spomenuti o kome se radi jer me baš zanima hoće li se itko iz kulturnih krugova prisjetiti toga. Mala smo sredina i nemamo baš previše poznatih i slavnih osoba iz naših redova. Stoga ne bi bilo na odmet, makar i u takvim posebnim prilikama, ako već ne i inače, prisjetiti se barem nekih od njih. Organizacija takvih događanja prvenstveno bi trebala biti zadatak onih koji se profesionalno, pa i amaterski bave kulturom i kulturnim zbivanjima.

Izvor: 2847