Kolumne 06.09.2018. 09:02. Zadnja izmjena: 06.09.2018. 09:04.

Komentar

Zanovijetanja Ivice Žiškovića: Nekretnine važnije od proizvodnje

Dobili radnici Uljanika plaće za jedan mjesec ili za dva, agonija brodogradilišta u Puli se nastavlja. Malo po malo sve je vidljivije da je u tzv. restrukturiranje umiješana politika, kao što je uostalom bila i u pretvorbu i privatizaciju devedesetih godina u cijeloj zemlji. Najslabija je točka Uljanika da je u vlasništvu i okruženju najatraktivnijeg zemljišta uz more u gradu. Zbog toga mnogima rastu zazubice. Nije njima do radnika i proizvodnje, već do marina, hotela, vila i kampova, koje se tu uz basnoslovnu zaradu može izgraditi. Dakle, nešto već viđeno.

Ni Čakovec u tome nije iznimka. U Puli suflira IDS, a ovdje SDP. Tome svjedoče učestale i žurne izmjene deataljnih urbanističkih planova pojedinih dijelova grada u korist privatnih investitora. Oni Gradu određuju svrhu i sadržaj prenamjene zemljišta, umjesto da bude obrnuto. Nekretninski biznis postaje svetinja, a unosan je za sve sudionike.

(novi komentar Ivice Žiškovića u rubrici Zanovijetanja u cijelosti možete pročitati u novom broju Međimurja od 3. rujna)