Kolumne 12.10.2020. 22:56. Zadnja izmjena: 12.10.2020. 22:58.

Kolumna

[Zanovijetanja Ivice Žiškovića] Nema osuda zbog traljavih optužnica

Ivica Todorić i ostali suoptuženi u sudskom procesu 'mali' Agrokor na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođeni su krivnje! Nisu počinili kaznena djela - kako im se to stavljalo na teret. Tužiteljstvo ih je optužilo da su iz Agrokora izvukli 1,25 milijuna eura. O oslobađajućoj presudi može se polemizirati, ali simptomatično je obrazloženje sudskog vijeća. Po sutkinji Maji Štampar Stipić, da bi optuženici bili proglašeni krivima moraju se dokazati svi navodi iz optužnice, što je ovdje izostalo. 'Činjenični navodi naprosto nisu dokazani' - kako je to posprdno prokomentirao jedan od branitelja optuženih Ante Nobilo, ovo je još jedan u nizu slučajeva s traljavo sastavljenim optužnicama. Argument je to više oporbenom zahtjevu za formiranje saborskog istražnog povjerenstva koje bi analiziralo propuste u radu DORH-a, USKOK-a, Porezne uprave i institucija represivnog sustava, koje bi trebale suzbijati korupciju i organizirani kriminal. Premda su učestali njihovi promašaji i nedjelotvornost, HDZ to neće dopustiti.

Po Andreju Plenkoviću, nema potrebe za takvim povjerenstvom, jer nema nikakvih problema s radom institucija - DORH, Porezna uprava i naše pravosuđe rade odličan posao! Toliko dobar, da su zgroženi herezom predsjednika Zorana Milanovića koji se usudio komentirati aferu JANAF. Posebice njegovo osobno mišljenje da je inkriminirane Dragana Kovačevića i poduzetnika Željka Peteka trebalo uhititi „in flagranti“, u trenutku primopredaje torbe s oko dva milijuna kuna u famoznom Klubu. Kako li se usudio miješati u posao neovisnih tijela progona? No, slijedom kasnijih događaja, logičan je zaključak, da je možda stvarno tako trebalo postupiti. Imao bi se barem jedan neoboriv dokaz. Ovako, već se naveliko vrda. Snimke s kamera nisu rengenske, pa se osporava da su raznorazne torbe sadržavale sumnjiv novac. Tako za jednu od torbi obrana tvrdi da je u njoj bio – mačak! Slijedom toga, kad do suđenja dođe, bude li ga uopće, svi će se čudom čuditi zbog moguće abolicije okrivljenika, jer navodi iz optužnice nisu potkrijepljeni – dokazima. Kao što je bio slučaj s oslobađajućom presudom za 'mali' Agrokor. Tako je najveći hrvatski tajkun Todorić osokoljen i za suđenje u aferi 'veliki' Agrokor, gdje mu se sudi zbog sumnje na otuđenje više milijardi kuna. Dapače, u protuofanzivi je, pa tvrdi da je on opljačkan, te da mu je Agrokor otela grupa Borg pod patronatom Andreja Plenkovića.

Zloćudnije od virusa

Zašto toliko o korupciji i organiziranom kriminalu? Zato jer su zloćudniji od koronavirusa. Ona će jednom proći, a korupcija trajno ostati i nagrizati društvo. Ne izoštre li...

(kolumnu Ivice Žiškovića u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 12. listopada)