Kolumne 21.10.2020. 09:53. Zadnja izmjena: 21.10.2020. 09:54.

Kolumna

[Zanovijetanja Ivice Žiškovića] Neobična politička kadrovska enigmatika

Ne, neću o tome čime smo proteklih dana obasipani sa svih strana. Oružani napad na Markovom trgu i teško ranjavanje policajca istražuju institucije sustava. Premijer Andrej Plenković je svoje viđenje zločina iznio na konferencijama za novinare u Zagrebu, pa čak i Bruxellesu, gdje se također ponaša kao doma. Insinuirajući da je on bio metom, iskoristio je prigodu za dosad najžešći obračun s „crnom“ desnom opozicijom i nekoć „crvenim“ predsjednikom Zoranom Milanovićem kao „gnijezdima huškača“. Dakle, u tom grmu leži zec! Po meni, valja pričekati da „institucije odrade svoj posao“, kako nam to često poručuje upravo premijer, kada se ne želi otvoreno očitovati o određenim – insinuacijama. Dakle, ovaj put o drugim temama. Zaintrigirala me neobična politička kadrovska enigmatika kod nas. Očekivano je da neka regija zbog brojnosti birača naklonjenih određenoj stranci bude i nagrađena nekim zapaženijim mjestom u stranačkoj hijerarhiji na nacionalnoj razini ili ponekom udobnom foteljom u vlasti.

Za Međimurje, izgleda, to ne važi, barem ne kad se odnosi na SDP. Zamalo na svim izborima u proteklih dvadesetak godina ova politička stranka ubire lovorike. Osvaja vlast u jedinicama lokalne samouprave, imala je župana, a i sada sudjeluje u upravljanju Županijom. Ali, u esdepeovskom stranačkom vrhu nemaju nikog. I tako je to od Dragice Zgrebec, koja je apsolutna međimurska rekorderka po saborskom stažu. Bila je zastupnica u čak četiri mandata, a vrhunac karijere bila je dužnost potpredsjednice Hrvatskog sabora od 2012. do 2015. godine. Kada je SDP bio i na vlasti u Hrvatskoj, nje, kao ni ikog drugog iz Međimurja, nije bilo u vladi niti blizu kojem ministarstvu. Nasuprot tome, manje stranke na državnoj razini, ali svojevremeno uspješne u Međimurskoj županiji, lansirale su nekolicinu pojedinaca, koji su ostvarili profesionalnu političku karijeru. Dragutin Lesar je kao haenesovac, a potom i osnivač Laburista – Stranke rada, tri uzastopna mandata proveo u Saboru. U eri snažnog HSLS-a su Dražen Breglec i Žarko Katić u više mandata bili pomoćnici ministara ili državni tajnici u hrvatskoj Vladi. Katić se na dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova održao sve do danas. Kako se male stranke odužuju svojim istaknutim i vjernim članovima, najsvježiji primjer je imenovanje Sandre Herman, članice minornih Reformista...

(novi komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 19. listopada)