Kolumne 15.01.2018. 09:53. Zadnja izmjena: 12.06.2018. 14:21.

Kolumna

Zanovijetanja Ivice Žiškovića: Ni mafija ne plijeni bez prethodnog upozorenja

Postarija gospođa na bankarskom šalteru obraća se službenici: „Pokušavala sam podići novac na dva vaša bankomata, ali oba puta je na papiriću pisalo da imam nula kuna. Dan isplate mirovina je prošao, pa mi recite, što se dogodilo?“ „Gospođo, vaša je mirovina blokirana po nalogu FINA-e. Valjda je nekakva ovrha u pitanju. Zbog čega i od koga to ne znam. Tu nema tih podataka. Obratite se FINA-i", sažaljivo ju je otpravila službenica, kojoj, očito, to nije bio prvi takav slučaj.

Nije, jer ovrhe su naša svakodnevica. Ima ih, zacijelo, i u drugim zemljama, ali hrvatska receptura je raritetna. Nigdje se ne plijeni mirovina (ili plaća) u cijelosti, a da prethodno ovršeniku nije poznato tko ga je ovršio, zbog čega i za koji iznos! Čak ni sicilijanska, napuljska ili neka druga mafija tako ne ubiru dugovanja. One prethodno, istina, ne baš uljudno, upozoravaju dužnika i zadaju mu rok isplate, čak i na rate. Tek ako u roku ne namiri dug, slijedi represija. Ali, barem zna kome je i koliko dužan...

(novu kolumnu Zanovijetanja Ivice Žiškovića u cijelosti možete pročitati u novom broju lista Međimurje koji je u prodaji od 15. siječnja)