Kolumne 04.12.2017. 23:04. Zadnja izmjena: 04.12.2017. 23:08.

Slučaj Piškornica

Zanovijetanja Ivice Žiškovića: Župani ništa nisu znali!

... Tko zna dokle bi to trajalo i bi li bilo raskrinkano da nije reagirao koprivnički županijski vijećnik Živog zida Dejan Kutičić, koji je javno iznio saznanje o Jozinovićevom basnoslovnom bonusu. Tek tada su uglas kriknuli međimurski i varaždinski župani Matija Posavec i Radimir Čačić. Osudili su ovako visoku isplatu, za koju, rekli su, nisu znali. Najavili su smjenjivanje Jozinovića i povrat isplaćenog bonusa. U tome su im se pridružila i ostala dva župana – krapinski Željko Kolar i koprivnički Darko Koren. Inače, svi su oni članovi Skupštine Piškornice. Održali su hitnu izvanrednu sjednicu i doista dali otkaz direktoru Jozinoviću, te imenoivali novog direktora. Time, međutim, ovaj slučaj još ni izbliza nije riješen, jer nameću se konkretna pitanja, na koja zasad odgovora nema. Za razliku od Posavca i Čačića, župan Koren, koji je, navodno, u kumskoj vezi s Jozinovićem, tvrdi da su osnivači bili upoznati da direktor Piškornice, koji je ujedno i direktor tvrtke-kćeri Sanacijsko odlagalište, ima menadžerski ugovor temeljen kojeg je predviđena isplata nagrade za pozitivno poslovanje. Upitno je tko mu je omogućio da sam sebi određuje kolika će ta nagrada biti. Što je radio Nadzorni odbor Regionalnog centra Piškornica, u kojem svaka županija ima svog predstavnika, a iz Međimurske je to Ivan Perhoč? Kakav je to nadzor bio, da se dopustilo da privatna tvrtka – Piškornica sanacijsko odlagalište ubire vrhnje od poslova javnog poduzeća čije troškove plaćaju građani iz četiri županije? Nije li to eklatantan primjer sukoba interesa? E, moji župani!

Naposljetku, sam župan Darko Koren,koji je ujedno predsjedavajući Skupštine Piškornice, ukazao je na dilemu čije se razrešenje ne nazire. Pravno, Jozinoviću se ne može uskratiti milijun kuna bonusa, jer su mu menadžerskim ugovorom date takve ovlasti. Sve je po zakonu. Uostalom, on  se već savjetovao s odvjetnicima,  jer, izjavio je, njegova obitelj mora od nečeg živjeti! I ne pomišlja vratiti taj novac. Mogao bi  to jedino iz moralnih razloga, spominje župan Koren.  No, taj film ne ćemo gledati, jer moralna komponenta je u ovom društvu drpeža i uhljebništva nepostojeća kategorija...

(kolumnu Ivice Žiškovića Zanovijetanja u cijelosti možete pročitati u tiskanom izdanju Međimurja, dio iznad je iz broja od 27. studenog)