Kolumne 07.12.2016. 07:43. Zadnja izmjena: 07.12.2016. 08:45.

Komentar Željke Drljić

Župan stoluje, gradonačelnik boluje

Advent u gradu Zrinskih je simultanka župana Matije Posavca i gradonačelnika Stjepana Kovača. Tiskana je jedna programska knjižnica (ista za puk i plemstvo, neviđeno!), no, u njoj je zatajeno da naš grad ima što nijedan nema - dva adventa! Uživo, jasna je crta razdvajanja: sadržaji izvan zidina palače su Kovačevi - za (običan) puk, a unutar zidina, kako i priliči, stoluje Župan i svetkuje plemstvo. U osnovi, oduvijek je tako - mora se znati tko je pravi gazda! Za koga odjekuju fanfare, a kome tamburaju!

Čakovec je pred ove Božićne blagdane, više nego ikad, obasjan simbolikom Radosnog Iščekivanja (novog?) Mesije... (čije će se ukazanje dogoditi u svibnju 2017., ako Bog da).

NEOBRANJIVA UTVRDA

Županov juriš na drevnu utvrdu - simbol moći čakovečke - je apsolutno trijumfalan! Stari grad šaptom pade. No, za Kovačeve snage, fortifikacija je neosvojiva: ni izaslanika Grada Čakovca na otvorenju (čakovečkog) Adventa nije bilo 25. studenog.

Uzalud je vršiteljica dužnosti ravnateljice Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan pokušavala uvjeriti publiku da je lokacija za taj čin - atrij Starog grada - izabrana jer je "dugogodišnja želja da se to predivno zdanje otvori ljudima"... uzalud, jer (i) duhovi palače znaju istinu, pa joj šapnuše: "Drago moje serce, to ti baš i nije tak".