Aktualno 24.11.2020. 20:23. Zadnja izmjena: 24.11.2020. 20:26.

Uskličnik

Ni smrt nije što je nekad bila

Sve više smrtnih slučajeva zbog posljedica zaraze koronavirusom u Međimurju ponovo je otvorilo pitanja vezana uz pogrebe ljudi inficiranih SARS-CoV-om 2. Donedavno je takve vrste pogreba obavljao samo čakovečki Čakom, budući da je tvrtka tehnički i kadrovski bila najopremljenija za to, međutim općinski i gradski stožeri - nakon pritiska privatnih pogrebnika - ishodili su mogućnost da i te pogrebe prepuste svojim koncesionarima (o čemu smo nedavno izvijestili). 
Pogreb koronapozitivnih osoba zahtijeva posebnu proceduru, smještaj pokojnika u vreće i hermetički zatvorene limene sanduke, a tek onda u drveni lijes, a pogreb bi se trebao obaviti isti dan, što je dodatni trošak koji pogrebnici fakturiraju prema županijskom Stožeru civilne zaštite. Razlika u cijeni između „klasičnog” pogreba i pogreba pokojnika  pozitivnog na COVID je oko 1.500 kuna. 

Ovo je tek dio Uskličnika koji je pisao naš novinar Vlado Trstenjak, a u potpunosti ga možete pročitati u tiskanom izdanju koje je na prodajnim mjestima od ponedjeljka, 23. studenoga.