Aktualno 01.05.2020. 23:49. Zadnja izmjena: 01.05.2020. 23:49.

Bečki Novigrad

Obilježena godišnjica mučeničke smrti P. Zrinskog i F. Krste Frankopana

U tjednu kada bi se tradicionalno svečanostima u Čakovcu, Bečkom Novigradu i Zagrebu obilježila godišnjica mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, pogubljenih 30. 4. 1671. u Bečkom Novigradu, koji se obilježava i kao spomendan – Dan pogibije Zrinskog i Frankopana, zbog mjera ograničenja javnih okupljanja i kretanja one su prilagođene novim uvjetima.

Tako je u nedjelju 26. travnja 2020., u Bečkom Novigradu u spomen  349. obljetnice ovog tragičnog događaja, prigodna komemoracija održana u Bečkom Novigradu.

Zbog nemogućnosti sudjelovanja Zrinske garde Čakovec te Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", ovaj su puta u komemoraciji sudjelovali predstavnik Hrvata iz Austrije u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za iseljeništvo Miroslav Piplica s obitelji, te članovi hrvatskih uduga iz Beča Rafajil Čelebić, Marko Botica, Dario i Ana Vranić i Silvijo Računica

Predvođeni Miroslavom Piplicom, koji inače godinama sa prijateljima održava grobno i mjesto pogubljenja, oni su položili vijenac i zapalili sviječe kod spomen ploča, na mjesnom groblju te prvi puta kod novog spomenika Patru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu koji je u jesen prošle godine postavila Zrinska garda Čakovec.

Obrativši se nazočnima Miroslav Piplica podsjetio je na žrtvu koju su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan nepravedno optuženi i osuđeni na smrt podnijeli tražeći veću samostalnost i neovisnost za ondašnje hrvatske krajeve unutar Habsburške monarhije. Uz njih stradali su i članovi njihovih obitelji, a kasnije tu su borbu nastavili mnogi hrvatski velikani sve do branitelja koji su u Domovinskom ratu ostvarili čežnju hrvatskog naroda za samostalnom, neovisnom i slobodnom Hrvatskom.