Aktualno 17.11.2020. 13:38. Zadnja izmjena: 17.11.2020. 13:40.

U spomen na poginule rudare

Obilježena godišnjica tragedije u jami Maj 3

Povodom obljetnice najveće rudarske nesreće u Međimurju, u kojoj je prije 59 godina u jami Maj 3 poginulo 10 rudara, gradonačelnik Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, obitelji poginulih rudara, preživjeli sudionik nesreće Mijo Kontrec, predsjednik Mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko, predstavnici podružnice umirovljenika Murskog Središća, župnik Marijan Horvat i Rudarski zbor položili su vijenac za poginule rudare. U prigodnom obraćanju, gradonačelnik Srpak najavio je izdavanje monografije rudarstva koju uređuje povjesničar Zoran Turk i koja bi trebala biti dovršena do iduće, 60. obljetnice. U monografiji bi posebno mjesto trebala imati upravo tragedija - za koju nitko nikada nije odgovarao.

Posebno je dirljiv bio nastup Katarine Braniša iz Hlapičine, čiji je otac poginuo u rudarskoj nesreći u Maju 3 i koja se okupljenima obratila prigodnom pjesmom o rudarima.

Povijest i uspon Murskog Središća obilježilo je iskapanje ugljena na kojem je počivala teška industrija. I dok je rudarstvo hranilo čitavo ovaj kraj, taj je teški zanat donosio i brojne ozljede, ali i odnosio živote.

U noći s 8. na 9. studenoga 1961. godine u tamošnjoj jami došlo je do požara, u kojem je život izgubilo deset rudara. Tijekom uobičajenog posla u rudniku, radnici su osjetili dim, a ubrzo zatim i plamen. Zbog požara između 14. i 15. etaže život je izgubilo deset rudara, no neki su se puzeći prema izlazu uspjeli spasiti.

Nezapamćenu nesreću životom su platili četrdesetsedmogodišnji palilac mina Franjo Kodba iz Murskoga Središča (rodom iz Križovca), jamski vozači, četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (rođen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih, pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlađi među njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.