Aktualno 28.07.2020. 10:48. Zadnja izmjena: 28.07.2020. 10:58.

Mihovljan

Obnavlja se vozni park GKP Čakom

Prije nekoliko mjeseci Gradsko komunalno poduzeće „Čakom“ javilo se na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike pod nazivom "Komunalna vozila sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje otpada (bio-otpada)". Početkom mjeseca potpisan je ugovor o sufinanciranju nabavke dva vozila i to s najvećim mogućim udjelom sufinanciranja.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare koja je prigodno održana u krugu GKP „Čakom“ d.o.o. u Mihovljanu, temeljem ugovora kupit će se dva vozila ukupne vrijednosti 2.410.075,00 kuna od čega je udio sufinanciranja 1.480.000,00 kuna, odnosno nešto preko 60 posto. Vozila će se koristiti za odvojeno prikupljanje otpada, a dio su dugoročnog Čakomovog plana obnavljanja voznog parka, kako bi spremni dočekali vrijeme kad će se otpad umjesto u Totovec voziti na regionalno odlagalište „Piškornica“.

- Čakovečka komunalna tvrtka godinama ulaže u unaprjeđenje prikupljanja, odvoženja i odlaganja otpada, te smo na tom području među najboljima u Hrvatskoj. Nabavka novih vozila omogućit će da usluga koju imaju građani bude još bolja i brža. Čakom se prijavio i na natječaj za gradnju kompostane, za koji na jesen očekujemo pozitivne rezultate. U svakom slučaju, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač, uz stalna ulaganja u edukaciju, Čakom će i dalje nastojati smanjivati količine trajno odloženog otpada.

- U nabavku vozila kreće se ovih dana, a planira se da u funkciji budu početkom iduće godine. U sklopu ovog projekta nabavit će se dva vozila, riječ je o kamionima za pražnjenje kanti i kontejnera, s posebnim mehanizmom, slična onima koja se i sada koriste no s novom tehnologijom, naglasio je direktor GKP „Čakom“ d.o.o. Čakovec Ivica Perhoč. Vozni park poduzeća je star, treba ga obnoviti, posebice u svjetlu činjenice da bi regionalno odlagalište trebalo profunkcionirati za nekoliko godina te će svakodnevno trebati prelaziti veće udaljenosti. Ovo je nastavak ulaganja u nova vozila, a posebno je važno što se radi o gotovo dvotrećinskom sufinanciranju europskim sredstvima, naglasio je Perhoč.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u sklopu programa financiranja iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine. Posrednička tijela su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.