Aktualno 27.11.2020. 12:40. Zadnja izmjena: 27.11.2020. 12:51.

Nove mjere

Od ponedjeljka sve srednje škole u Međimurje prelaze na online nastavu

Od subote, 28. studenoga u Hrvatskoj na snagu stupaju nove mjere, prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, među kojima su obustava rada ugostiteljskih objekata, zabrana svi javnih događaja i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, obustava sportskih natjecanja i treninga osim za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije, obustava rada teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara. S obzirom na nepovoljnu situaciju u Međimurskoj županiji i u okruženju, Stožer civilne zaštite Međimurske županije, na prijedlog epidemiološke službe ZZJZ MŽ donio je odluku o prelasku nastave u srednjim školama na C model narednih dva tjedna, što znači da se od ponedjeljka, 30. studenoga do petka, 11. studenoga 2020. nastava u svim međimurskim srednjim školama odvija online.

Iako je epidemiološka situacija u srednjim školama stabilna, izazov se javlja u javnom linijskom prijevozu u kojem učenici sudjeluju s ostalim putnicima te dolazi do mogućeg epidemiološkog problema: -Obrazovni sustav Međimurske županije na svim razinama dobro funkcionira i prilagođava se novim situacijama. Ipak, u dogovoru s epidemiolozima i ravnateljima srednjih školama odlučili smo se na ovu mjeru u nadi da će doprinijeti poboljšanju situacije, no apeliramo na učenike srednjih škola, za koje smatramo da su odgovorne i zrele mlade osobe, da naredna dva tjedna ne koriste za druženja, već da ostanu kod kuće i posvete se svojim školskim obavezama, s obzirom na to da im predstoji kraj polugodišta, pojasnila je pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije pomno prati situaciju u županiji te, kako je istaknuo načelnik Stožera Josip Grivec, želi biti spreman za sve potencijalne situacije. Početkom tjedna, u svega 36 sati, formiran je izvanbolnički tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije. Tako je osigurana daljnja održivost zdravstvenog sustava jer je osposobljeno 50 soba s 80 kreveta opremljenih svom potrebnom medicinskom opremom, mobilnom ljekarnom, televizorom i internetom.

Izdvojeni prostor organiziran je kao preventivna mjera zbrinjavanja bolesnika pozitivnih na virus COVID-19 te će biti u funkciji samo ako kapaciteti Županijske bolnice Čakovec ne budu dovoljni za smještaj i zbrinjavanje svih pacijenata, kako je naglasio ravnatelj ŽBČ-a dr.med. Tomislav Novinščak, pritom zahvalivši svim institucijama, ustanovama, privatnim poduzećima i pojedincima na brojnim donacijama koje svakodnevno pristižu u Županijsku bolnicu Čakovec: -Zdravstveni sustav je spreman i dobro organiziran, imamo potrebnu opremu i lijekove te se nadamo da će se nove mjere povoljno odraziti na sustav.

Pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač uputila je apel građanima da u slučaju pojave simptoma kontaktiraju liječnika opće prakse ili Pozivni centar Doma zdravlja na broj 040 372-372: „Virus je za sada ušao u 13 domova za starije i nemoćne u Međimurju, a trenutno je pozitivno 92 korisnika od oko 1500. Apeliramo i na vlasnike i korisnike obiteljskih domova da kada primijete simptome i povišenu temperaturu, odmah kontaktiraju liječnika i epidemiološku službu.“ Pojasnila je da svaki dom ima svog epidemiologa koji 24 sata nadzire stanje, a za slučajeve u kojima dom za starije nema adekvatno osposobljeno medicinsko osoblje, osnovan je covid mobilni tim koji izlazi na teren, obavlja pregled bolesnika i može izvaditi bris. Za kontaktiranje covid mobilnog tima potrebno je nazvati broj 040 372-372.

Na epidemiološku situaciju u Međimurskoj županiji osvrnuo se i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio da je prioritet očuvanje zdravlja građana i zdravstvenog sustava: -Prošlo je točno 9 mjeseci kako pratimo situaciju vezanu uz COVID-19, donosimo odluke i mjere, nastojimo imati održiv zdravstveni sustav. Situacija nije nepovoljna samo kod nas, već i u našem okruženju jer su najpogođenije regije u Europi u krugu od 50 kilometara, a to su uz nas, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija te u susjednim zemljama Koruška i Prekmurje. Jedna od mjera kojom se nastoji pomoći održivosti zdravstvenog sustava je i velik broj testiranja koja se obavljaju u Međimurskoj županiji, čak tri puta više testiranja u odnosu na Hrvatsku, zahvaljujući mikrobiološkoj dijagnostici koja je nabavljena u kolovozu kako bi se što većem broju građana omogućilo testiranje te kako bi rezultati testiranja bili gotovi istog dana s ciljem da se pozitivne osobe odmah izoliraju, jer što ranija informacija o pozitivnim slučajevima dovodi do pravovremene reakcije u zdravstvenom sustavu. Nismo slučajno već na proljeće nabavili respiratore, uređaje za mikrobiološku dijagnostiku, nabavili opremu, osposobili tercijarni respiratorni centar. Ne želimo postavljati šatore i aktivirati dvorane, već smo osposobili čvrst i siguran sustav u kojem će naši pacijenti biti kvalitetno zbrinuti, zaključio je župan Posavec te dodao kako moramo čuvati sebe i druge te biti maksimalno odgovorni.