Aktualno 06.07.2020. 13:34. Zadnja izmjena: 07.07.2020. 11:22.

Čakovečki mlinovi

Od utorka započinje otkup pšenice i raži roda 2020. godine

Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec obavještavaju poljoprivredne proizvođače da će od utorka 7. srpnja 2020. godine u silosu u Čakovcu primati na prodaju i polog pšenicu i raž roda 2020. godine. 

Pšenica se prima svakim danom od 6:00 do 21:00 sati.
Raž se prima radnim danom od 7:00 do 14:00 sati, uz posebnu napomenu da ista treba biti suha – raž s vlagom iznad 13,5% neće se primati.

Otkup će trajati do popunjenja silosnih kapaciteta, a najkasnije do 15. kolovoza 2020.
Otkup će se obavljati sukladno uvjetima otkupa koji su javno objavljeni na otkupnom mjestu u silosu Čakovec (mjesto isporuke) i na web stranicama Čakovečkih mlinova, a koji se temelje na Pravilniku o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice Ministarstva poljoprivrede od 26.06.2020. 


Cijena za Premium klasu je 1,18 kn, za 1. klasu 1,10 kn, za 2. klasu 1,02 kn, za 3. klasu 0,95 kn i za 4. klasu 0,88 kn dok je cijena za raž 1,00 kn uz odbitak 1% ulaznog kala. U cijenu je uračunat i prijevoz do silosa Čakovec.

Neće se primati pšenica s proteinom manjim od 9,8%, vlagom iznad 21%, hektolitarskom masom manjom od 70 kg/hl, niti s primjesama iznad 6%. Također se ne primaju tritikal (pšenoraž), ječam i zob. Pšenica ili raž koja se prima mora biti zdrava, mikrobiološki ispravna, nezaražena biljnim bolestima ili štetnicima, podobna za uporabu u mlinskoj industriji za proizvodnju ljudske hrane.

Isplata za prodanu pšenicu i raž je u roku od 2 radna dana po predaji žitarica u silos.
Gore navedeni uvjeti otkupa su važeći za sve vlasnike žitarica - trgovačka društva, obrte i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, te seljačka ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 

Vlasnici žitarica prilikom predaje žitarica obavezni su dati na uvid:
- Broj računa za isplatu u IBAN formatu
- Knjižicu pologa u slučaju predaje na polog
- Potvrdu Porezne uprave ukoliko imaju status obveznika po PDV-u


Za vrijeme prihvata pšenice privremeno će se regulirati i promet oko mlina u Čakovcu. Dostavni traktori i kamioni dolaze ulicom Žrtava fašizma (od strane Elektre) prema Mlinskoj ulici te će na parkiralištu uzduž navedene ulice formirati kolona.

Iz Gajeve i Novakove ulice neće se moći ulaziti u kolonu niti na istovar pšenice.
U mlinu će se za vrijeme žetve moći besplatno dobiti vlažna pljeva,a svi zainteresirani se mogu javiti g. Hunjadi Mladenu radi dogovora.