Politika i gospodarstvo 28.06.2018. 11:10. Zadnja izmjena: 28.06.2018. 11:14.

Centar za kulturu Čakovec

15. ROĐENDAN ACT GRUPE: Primjer funkcioniranja civilnog društva

Jedna od najaktivniji međimurskih i hrvatskih organizacija civilnoga društva, ACT Grupa, navršila je 15 godina rada u zajednici i za zajednicu, a svoj su rođendan, uz panel diskusije, obilježili u srijedu, 27. lipnja u Centru za kulturu Čakovec. Od svog osnutka ACT Grupa je (su)osnovala 13 organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća, osam regionalnih i nacionalnih mreža te inicirala i pomagala u razvoju više stotina neprofitnih organizacija i poduzeća, a provedeno je više od 150 projekata s oko 450 partnerskih organizacija.

U sklopu programa predstavljena je i knjiga Pank poduzetnici u kojoj autor Robert Posavec objašnjava kako su pank pokret i uradi sam kultura stvorili vrijednosti koje su i danas temelj ACT Grupe. - Ovo nije knjiga koja govori o fantastičnim ljudima koji su bez greške došli do fenomenalnog uspjeha. Naprotiv, ovo knjiga koja govori o tome da se kroz tisuću i jednu grešku, došlo do toga što je danas prepoznato kao dobro i kao model koji vrijedi replicirati. Kroz konkretne primjere uz analizu akcija i projekata knjiga postaje svojevrsni priručnik za razvoj organizacija civilnoga društva, razvoj društveno poduzetničkih organizacija i zagovaračke modele, smatram da je priručnik koristan za aktiviranje i djelovanje u lokalnoj zajednici“, ističe Robert Posavec, dodajući kako je knjiga “Pank poduzetnici” podijeljena je u 16 poglavlja, a svako govori o jednoj važnoj točki u razvoju ACT Grupe kao vodećeg primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i regiji. Primjeri će knjizi dati karakter priručnika iz kojeg se može mnogo naučiti o razvoju organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća.

Izdavanje knjige “Pank poduzetnici” kroz crowdfunding kampanju podržalo je gotovo 300 pojedinaca i organizacija iz Hrvatske i susjednih zemalja.

ACT je, zasigurno, predvodnik u uvođenju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, te zahvaljujući energiji, predanosti i upornosti, uspješno se suočivši sa svim izazovima, ne samo da je uspio opstati već kontinuirano uvoditi nove sadržaje, standarde i inovacije u društveno odgovorno poslovanje.

Publiku su tijekom večeri odličnom svirkom zabavljali bend Komedija i bubnjarski ansambl Paradidl.